Foto: Dick Sanderman

Dick Sanderman naar het orgelfestival

door Muziekschool Rijssen

RIJSSEN/ENSCHEDE - De Rijssense organist Dick Sanderman geeft op zaterdag 28 juli een concert in de Grote Kerk in Enschede. Dit is onderdeel van een orgelconcertcyclus die jaarlijks plaatsvindt.

"Het Orgel van Lambertus van Dam van de Grote Kerk zal worden bespeeld op zes achtereenvolgende zaterdagen in juli en augustus. Alle zes bespelingen zijn plus-concerten: elk concert wordt niet alleen door een organist verzorgd, maar er wordt tevens meegewerkt door solisten en ensembles," vertelt een woordvoerder.

Het eerste concert heeft inmiddels plaatsgevonden. Op zaterdag 21 juli, wordt trompettist Maurice van Dijk begeleidt door Jorrit Woudt. „Dit is een vast duo, dat feestelijke muziek voor trompet en orgel ten gehore zal brengen," zegt de woordvoerder. "Woudt is organist in de gereformeerde kerk te Enschede, leidt koren en is een veelgevraagd begeleider. De in Kampen geboren trompettist Maurice van Dijk studeerde in Zwolle en behaalde daar met glans zijn master trompet."

Zaterdag 28 juli is de sterfdatum van Johann Sebastian Bach. "Reden voor organist Dick Sanderman om een programma samen te stellen dat gewijd is aan de meester uit Leipzig. Samen met altmezzo Chantal Nysingh brengt Rijssense muziekschooldirecteur een programma dat een kleurrijk beeld oplevert van de werken van Bach."

Organist Evan Bogerd, die in dienst is van de Protestantse kerk Hengelo, heeft trombonist Matthijs van der Moolen bereid gevonden om aan het concert op zaterdag 4 augustus mee te werken. "De combinatie van trombone met orgel is niet alledaags. Maar gezien het feit dat het Enschedese orgel bij elk instrument goed kleurt zal ook dit concert zeer boeiend worden."

Op zaterdag 11 augustus concerteert de Enschedese stadsorganist Gijs van Schoonhoven. Van Schoonhoven, die jarenlang les gaf op het Enschedese orgel en het instrument door en door kent, zal onder meer een werk van zijn leermeester Bert Matter spelen. Diens Von Gott will ich nicht lassen is niet alleen in Nederland een zeer geliefd stuk voor orgelliefhebbers, maar het stuk van de voormalige organist van de Walburgkerk in Zutphen is zo langerzamerhand wereldwijd bekend. Het programma wordt mede gerealiseerd door een klein vrouwenkoor, dat werk van Faure en Mendelssohn zal zingen.

Het slotconcert van de serie heeft plaats op zaterdag 18 augustus. Dan treden drie niet-professionele organisten uit Enschede voor het voetlicht. Jan Willem Fikse, Ymte Westra en Sander Venema spelen op een dusdanig niveau dat het woord amateur niet meer van toepassing is. De organisten, allen actief binnen de Protestantse Kerk Enschede, hebben een veelkleurig programma in petto.

Alle concerten beginnen om 16.00 uur. De toegang is gratis. Wel is er een collecte.

Meer berichten