Foto: Stichting Triathlon Holten

Topprestaties bij Triathlon Holten

door Stichting Triathlon Holten

HOLTEN - Op de tanden bijten met maar één doel. De finish halen van de Triathlon Holten. En dat onder tropische omstandigheden. Want de 34e editie is warm en pittig. Niet alleen recreanten hebben het zwaar. Ook de wereldtop, die zaterdagochtend de eerste zwemslagen maken in de Domelaar, heeft het moeilijk. Terwijl je zou denken dat de 33 nationaliteiten wel wat gewend zijn. Maar dat blijkt anders wanneer de wissel zwem/fiets achter de rug is.

De eerste kilometers gaan bij alle series in een razend tempo. Tot de Motieweg in zicht komt. Daar is het klimmen geblazen en scheiden de sterke benen zich van de minder sterke. Dat de tropische temperatuur parten speelt heeft er ongetwijfeld mee te maken. Persoonlijke records worden dan ook niet verbroken tijdens deze editie. Hoe hard de toeschouwers langs het parcours de deelnemers ook aanmoedigen.

En zo verlopen alle series in een iets minder tempo dan andere jaren. Maar de sfeer is als vanouds., zowel onder de triatleten als het publiek. De laatste groep gaat met name los wanneer de Holtenaren in actie komen. En dat is aan het einde van de dag. Familieleden en beste vrienden zitten in het stadion vlakbij de finish klaar met bloemen en spandoeken. Kinderen juichen naar hun ouders. Ondanks de zware race kan er toch nog een glimlach vanaf.

Eenmaal over de finish wordt naar natte sponzen gegrepen. Een enkeling zet zit neer op de grond of hangt tegen de hekken. "Kapot", reageert een deelnemer uitgeput. "Dit is niet te doen. Maar wat mooi, wat mooi. Al die mensen. Heel speciaal." Rutger Pollemans uit Goor komt breed grijnzend over de finish. Hij is de snelste van de tweede startgroep. "Ik heb nog nooit zo goed gezwommen", laat hij weten. "Maar het was zwaar. Ik had last van de warmte."

Grote vreugde bij de zusjes Laura (27) en Ester Wijnberg (26) uit Deventer. Niet omdat ze beide een podiumplek hebben behaald, wel vanwege een mooie finishtijd. Het duo komt vlak achter elkaar over de streep. "Zwemmen ging goed. We zijn allebei wedstrijdzwemmers, fietsen viel mee, de Diepe Hel waren we zo op. Alleen het lopen ging niet. Ik was vergeten sokken aan te doen", vertelt Laura die voor de eerste keer meedoet in Holten. "Maar ik vond het geweldig!"

De laatste deelnemer wordt traditioneel begeleidt door het motorteam. En dat is dit jaar Thom Lucassen uit Almelo. Onder groot applaus rent de jonge triatleet de laatste meters over het blauwe tapijt door het triathlon stadion, waar heel Holten hem uitzinnig toejuicht.

Meer berichten