Brandweer Twente bijt het spits af met de zomermuseumdinsdagen bij de Rijssense Musea. Foto: Jan Joost.
Brandweer Twente bijt het spits af met de zomermuseumdinsdagen bij de Rijssense Musea. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Zomeractiviteiten bij Rijssense Musea

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  De komende weken bruist het weer van de zomeractiviteiten bij de Rijssense Musea rond kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan 1.

Dinsdag 17 juli is de eerste van zes zomermuseumdagen waarbij het Internationaal Brandweermuseum Rijssen en het Rijssens Museum weer helemaal de moeite waard zijn voor (klein)kinderen, (groot)ouders en andere volwassenen. De enthousiaste museumvrijwilligers laten zien dat museums ook bijzonder dynamisch kunnen zijn. Natuurlijk kunnen de gewone vaste exposities worden bekeken, maar op het buitenterrein zijn voor kinderen allerlei extra dingen te beleven.

De eerste zomermuseumdinsdag staat helemaal in het teken van de brandweer. De Brandweer Twente demonstreert hoe je binnenshuisbrandjes kunt voorkomen. Kinderen kunnen helemaal in stijl springen op het brandweerwagenspringkussen of een rit maken in de museale brandweerauto's. Wordt het brandweergeweld allemaal even te veel, dan kan er ook fanatiek aan oud-Hollandse kinderspelen worden gedaan. Dat gaat van het bekende springtouw tot en met het minder bekende snorrebot.

Kappersdag
De tweede zomerdinsdag op 24 juli staat in het teken van de kapper. Lange haren, korte haren, krullen of juist kaalheid; we kennen het allemaal. "Op deze dag kun je lang haar laten invlechten," zegt Gérita Landeweerd van de Werkgroep Evenementen. "Er is een leuke expositie Haar! Hoofdzaak! in de wisselexpositiezaal van het museum. En na alle informatie over haren kan er weer heerlijk buiten gespeeld worden met de oud-Hollandse kinderspelen."

Wasdag
De laatste zomerdinsdag in juli staat in het teken van de mooie wastraditie van de Folkoregroep Riessen. De dames in klederdracht laten graag zien dat het wassen vroeger veel arbeidsintensiever was dan nu. "Wij nodigen iedereen uit om te komen kijken naar deze nostalgische wasdemonstraties. Kinderen kunnen zelf ook kleding wassen om te ervaren hoe dat vroeger ging," zegt Landeweerd.

Linodag
Dinsdag 8 augustus kunnen de kinderen boven de 12 jaar onder deskundige leiding lino-snedes maken en ook een afdruk. Jongere kinderen kunnen aardappelstempelen. En voor wie even geen zin heeft om actief te zijn is er ook een houtsnijdemonstratie en zijn de oud-Hollandse kinderspelen weer opgesteld.

Brandweerdag
Op dinsdag 14 augustus is de tweede brandweerdag. Op de laatste zomermuseumdinsdag staan de oud-Hollandse kinderspelen helemaal centraal en dan kunnen er ook ouderwetse vliegers geplakt worden.

De zomermuseumdinsdagen worden traditioneel altijd druk bezocht. "Het zijn gezellige dagen voor de kinderen, want voor hen is er van alles te doen. Maar ook voor de volwassenen is het leuk. Ze kunnen hun hart ophalen in de beide musea, maar het is ook altijd een treffen van oude en nieuwe bekenden en gezellige gesprekken op het museumterras of in de koffiehoek," aldus Gérita Landeweerd.

Programma

- 17 juli: brandweerdag

- 24 juli: kappersdag

- 31 juli: wasdag

- 7 augustus: linodag

- 14 augustus: tweede brandweerdag

- 21 augustus: kinderspelen met vliegers plakken

Meer berichten