"Er zitten mannen bij die boven de 80 zijn. De gemiddelde leeftijd speelt ons parten. Als er wat jongere leden bij komen, zou het mooi zijn," zegt Henk Bargboer. Foto: Marjan Noteboom.
"Er zitten mannen bij die boven de 80 zijn. De gemiddelde leeftijd speelt ons parten. Als er wat jongere leden bij komen, zou het mooi zijn," zegt Henk Bargboer. Foto: Marjan Noteboom. (Foto: Marjan Noteboom)

'Leuk om voor ander publiek te zingen'

door Jolien van Gaalen

MARKELO - Het Markelo's Mannenkoor houdt op zaterdag 7 juli een concert ter afsluiting van het seizoen. Bestuurslid Henk Bargboer: "Het was een positieve periode. Met dirigente Jacobine van Laar hebben we leuke dingen gedaan. Ze geeft ons vertrouwen dat we iets kunnen en dan lukt het ook. Bij het herdenkingsconcert hebben we liederen gezongen die we normaal niet zingen en snel zijn ingestudeerd met haar hulp. We hebben veel complimenten gekregen." 

De oorsprong van het Markelo's Mannenkoor ligt in een revue. "Een paar mannen uit Markelo hebben daar destijds aan mee hebben gedaan vonden zij dat het zonde dat het voorbij was, want het samen zingen was zo leuk," zegt bestuurslid Henk Bargboer. "Daarop hebben zij besloten om een zangclubje te starten, de repetities waren bij café De Bierpomp." Ze verwachtten een man of vijf, maar aan het eind van de avond waren er twintig belangstellenden. Daarom is besloten om er maar gelijk een mannenkoor van te maken met een bestuur en alles. De mannen zijn begonnen met liedjes zoals 'Als hier een pot met bonen staat.' Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een volwaardig koor."

Repertoire
"We hebben een profaan repertoire. Geestelijke liederen staan bij ons niet hoog op de lijst. "Toevallig is het eerste nummer dat we op Kattenberg gaan zingen dat wel, namelijk een Russisch gebed. Andere liederen op ons repertoire zijn Landerkennung van Krieg, maar we zingen net zo vrolijk iets moderner. Hierbij moet je denken aan Vrij als de wind van Ankora, Conquest of Paradise of You raise me up."

Het koor gaat bijna elk jaar op concertreis. "Dit kan zowel in Nederland als het buitenland zijn. In april zijn we nog in Zeeland geweest. Het doel is om contacten te leggen en de onderlinge band te versterken door een gezellig uitje te hebben met het koor. Je speelt dan voor een ander publiek, dat maakt het leuk. In Zeeland mochten we bijvoorbeeld in een volle R-K kerk zingen, dat doet je wel wat. Het is hartstikke leuk om eens voor een totaal ander publiek te zingen. We zijn al naar Duitsland, België, Frankrijk en zelfs Hongarije gereisd."

Leden
Het Markelo's Mannenkoor bestaat uit 32 leden. "Het aantal loopt de laatste acht à tien jaar terug. Er was een tijd dat dit totaal anders was, op dat moment hadden wij bijna besloten om een ledenstop in stellen. Het koor naderde de zestig leden en bij dit getal zouden wij een stop instellen, want dan wordt het gewoon te groot. Zover is het nooit gekomen: we zijn blijven steken op 58 leden. Nu het loopt het alleen maar terug. Dat is denk ik het euvel van veel mannenkoren."

Nieuwe leden worden dan ook met open armen ontvangen. "Belangstellende zangers kunnen op de maandag gewoon naar De Haverkamp komen waar om 20.00 uur de wekelijkse repetitie plaatsvindt in de Houtzagerij in de kelder."

Meer berichten