Foto: Stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Rijssen-Holten

Bezorg kinderen een mooie tijd: meld je aan als gastouder

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN/HOLTEN - Kinderen uit Wit-Rusland een gezondheidsvakantie aanbieden en hen een onvergetelijke tijd bezorgen. Dat is het doel van de stichting Hulp aan Tsjernobylkinderen Rijssen-Holten. "Door twee maanden hier te zijn worden zij gezonder," zegt Johan Lohuis. "De kinderen krijgen echt een lichamelijke oppepper."

In 1986 kwam na een explosie in een kerncentrale een radioactieve wolk vrij, die richting Wit-Rusland dreef en waarvan de gevolgen nu nog merkbaar zijn. "Deze kinderen leven in een radioactieve omgeving en eten ook radioactief voedsel. Uit onderzoek is gebleken dat het twee maanden kost om het bloed verversen waardoor de kinderen gezonder worden. Vandaar dat wij gekozen hebben voor deze periode."

Dit jaar verwacht de stichting 32 kinderen uit Wit-Rusland. Daarvoor wordt nog gezocht naar gastgezinnen voor de periode van midden november tot en met begin januari. "We hebben nu rond de twintig gastouders, dus we hebben er nog twaalf nodig. Het zou verschrikkelijk zijn als wij naar Wit-Rusland moeten bellen met de mededeling dat er voor twaalf kinderen geen gastouders zijn en zij dus niet naar Rijssen-Holten kunnen komen." 

Startsein
"De stichting bestaat al zo'n achttien jaar en dit is ons zevende project," vertelt Johan Lohuis. "De initiatiefnemers zijn Jaap en Henny Kruk. Zij hebben het startsein gegeven voor oprichting van de stichting. Jaap was buschauffeur en reed op het Oostblok. Daar kwam hij in aanraking met de situatie ter plekke en de kinderen daar. Henny is jarenlang voorzitter geweest, maar zij hebben nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en afscheid genomen van het hoofdwerk. Wel helpen zij nog mee aan de zijlijn."

"Inmiddels zijn er zeven bestuursleden en hebben we tal van werkgroepjes, bijvoorbeeld voor de begeleiding van gastouders." Op het gebied van de gastgezinnen is ook wat veranderd sinds het begin. "In het eerste jaar deden we dit alleen vanuit Holten, daarna kwamen er ook gastouders uit Rijssen. Nu komt een kwart van de gastgezinnen uit Holten en de rest uit Rijssen."

Gewoon les
De kinderen uit Wit-Rusland worden deze keer rond donderdag 15 november verwacht en gaan terug op donderdag 3 januari 2019. "Gedurende die periode draaien ze gewoon mee op school. Bij de Regenboogschool in Holten hebben wij dan de beschikking over een apart leslokaal. Daar krijgen de kinderen les van twee leerkrachten die zijn meegekomen uit Wit- Rusland. Ook reist er een tolk mee die voor ons vertaalt van het Russisch naar het Nederlands en andersom."

Opvang
"Als het een gezin betreft waarbij de vrouw ook werkt, waardoor de kinderen niet om 16.00 uur opgehaald kunnen worden, is er buitenschoolse opvang beschikbaar. Maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. Vaak is het zo dat er afgewisseld wordt met het ophalen of dat de kinderen bij elkaar gaan spelen."

Informatieavond
De tweede informatieavond voor gastouders is op donderdag 5 juli om 20.00 uur bij de Kandelaar in Holten. "Bij deze bijeenkomst krijgen zij uiteraard informatie, zijn er filmpjes te zien, interviews met kinderen en is er voorlichting over de leefomstandigheden daar. Dit alles ter voorbereiding op het aankomende gastouderschap."

"De kinderen zijn rond de negen jaar en komen echt uit een andere leefsituatie, dus vaak zien zij veel dingen voor het eerst. "e moeten bijvoorbeeld uitleggen hoe een wc werkt en hoe een warm-koud kraantje werkt. De Wit-Russische kinderen kijken hier de ogen uit: hoe netjes alles hier is, alle auto's, de winkels, de overvloed aan speelgoed en fietsen voor kinderen, wat zij niet hebben."

Band opbouwen
"De periode van midden november tot begin januari is een mooie kans om een band op te bouwen met het kind. De kinderen spreken in het begin natuurlijk alleen Russisch, maar leren in die tijd zeker wel wat Nederlandse woordjes. Bij sommige kinderen sta je verbaasd hoe snel zij dit leren. Vaak is het afscheid na twee maanden wel lastig voor de gastouders, want zij hebben toch al die tijd voor het kind gezorgd en dus een band opgebouwd."

Activiteiten
Voor de gastouders zijn er ook tussentijdse contactmomenten. "Het is echt niet zo dat als de kinderen hier zijn wij niks meer ons laten horen. In de tijd dat de kinderen er zijn krijgt het gastgezin meerdere malen een nieuwsbrief met informatie en telefoonnummers. We blijven continue in contact met hen."

Daarnaast zijn er vanuit de stichting diverse activiteiten voor de kinderen. "Ze gaan bijvoorbeeld altijd een middag zwemmen bij het zwembad in Rijssen, dit wordt gratis aangeboden door de gemeente Rijssen-Holten. De meesten kunnen niet zwemmen, dus krijgen ze zwemles. Dat vinden ze echt geweldig."

Verzorgen
Aan het gastouderschap zijn geen kosten verbonden. "De mensen moeten natuurlijk het kind wel te eten geven. Voor extra kleding wordt gezorgd. We hebben een tweedehands kledingbank voor als de kinderen niet goed genoeg kleding bij zich hebben. En dat is vaak zo, ze komen dan aan met een broek, een jasje, een paar onderbroekjes en dat is het dan. Dat is schrijnend om te zien."

Leerzaam
Voor zowel de ouders als de kinderen is dit volgens Lohuis een leerzame periode. "Het gastgezin en de kinderen kunnen veel van elkaar leren. Wij leven in een kapitalistische maatschappij, wij hoeven bij wijze van spreken alleen maar te knikken en het is er. Dat is in Wit-Rusland wel anders, de kinderen komen uit arme gebieden in het land. Het gastgezin leert dan ook het anders kan en dat er andere mensen zijn het veel minder hebben."

"Zelf heb ik dit als een rijke periode ervaren. We hebben in totaal vijf keer een kind uit Wit-Rusland in ons gezin gehad. Op een gegeven moment wordt je wat ouder en kun je de opa van dat kind zijn. Het mooiste is toch dat de kinderen terechtkomen in een gezin met kinderen en kunnen meedraaien. Zij gaan dan als vanzelf met elkaar spelen."

Aanmelden
"De afgelopen jaren hebben we genoeg gastouders kunnen vinden, dus ik heb er vertrouwen in dat we die twaalf laatste gastouders ook gaan vinden," zegt Johan Lohuis. "Aanmelden als gastouder kan via de website van onze stichting. Dit kan sowieso nog een maand."

Meer berichten