Foto: Wim Baan / IVN Rijssen-Enter

'Mensen bewust maken van de natuur'

door Jolien van Gaalen

RIJSSEN/ENTER - In Rijssen en Enter timmert de plaatselijke afdeling van IVN al bijna 50 jaar aan de weg. Het doel is om de natuur dichter bij mensen te brengen. "We richten ons met name op de jeugd, want die heeft de toekomst. Daarom willen we juist hen enthousiast maken voor de natuur," vertelt voorzitter Wim Baan. "Dat proberen we te bereiken met diverse activiteiten. Een goed voorbeeld daarvan is de Slootjesdag, dat begin juni heeft plaatsgevonden.

"In het verleden hebben we geprobeerd om de interesse voor natuur te wekken door bijvoorbeeld langs scholen te gaan. Nu doen we dat door activiteiten als het natuurpad te organiseren voor basisscholen," aldus Baan. "Leerlingen lopen dan een circuit door de natuur, bijvoorbeeld een bos. Het eerdergenoemde Slootjesdag is een landelijk evenement, waarbij kinderen met een schepnet op zoek gaan naar waterdiertjes," vertelt Baan. "Met al deze activiteiten hopen we belangstelling en waardering te wekken voor de natuur. We willen kinderen leren goed met de natuur om te gaan."Ook voor volwassenen zijn er activiteiten, zij het in mindere mate. Op zaterdag 7 juli kunnen zij met een gids op pad om nachtzwaluwen te spotten.

Aan de wieg
De bestuursleden van het eerste uur hebben afscheid genomen. "Frans Lenterink, Wim Ligterink en Eef Roelofs stonden aan de wieg van deze afdeling die nu bijna 50 jaar bestaat," zegt Baan. "Frans Lentelink heeft ingezet voor onder meer de Overtoom, maakte deel uit van de Landinrichtingscommissie Rijssen en was actief bij de informatieboerderij 'n Witten op de Borkeld. Eef Roelofs is de stuwende kracht geweest achter vele activiteiten van de afdeling en initiatiefnemer van de nectarkroeg bij 'n Witten. Ook hebben beide heren actief geholpen met het opschonen van de heide in natuurgebied de Borkeld. Wim Ligterink was jaren lid van de Milieuraad Rijssen, gaf talloze excursies en is de paddenstoelenexpert bij uitstek. Maar ze gaan richting de 80 en vonden het tijd om plaats te maken voor anderen." Bij het afscheid heeft het kersverse bestuur de drie heren tot erelid gemaakt.

Zonde
Aanvankelijk melden er zich geen nieuwe bestuursleden nadat duidelijk werd dat Lentelink, Roelofs en Ligterink ermee op zouden houden. "Zonder nieuw bestuur zou deze afdeling opgeheven worden," laat Baan weten. "Wat deze drie hebben bereikt met de IVN Rijssen-Enter wil ik niet zomaar laten gaan. Dat wilde ik na bijna 50 jaar niet laten gebeuren, dat zou heel erg zonde zijn. En met mij vonden vier anderen dat ook."

Werkgroepen
De afdeling kent maar liefst acht werkgroepen, waarbij soms samengewerkt met andere organisaties. Deze werkgroepen houden zich onder andere bezig met weidevogels, padden, het bemannen van informatieboerderij 'n Witten en uilen.
Vrijwilligers zijn hierbij belangrijk. "We kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken," vertelt voorzitter Wim Baan. "De meesten zijn pensionado's, maar er zijn ook enkele werkenden. Daarvan kunnen we er wel wat meer van gebruiken, er is wel wat vergrijzing bij de vereniging. Vooral bij een evenement als Slootjesdag zijn meer vrijwilligers zeker welkom."

Samenwerking
De IVN Rijssen-Enter werkt samen met diverse andere organisaties, zoals de Wildbeheereenheid (WBE). "Na de vogeltelling maken we ook een inventarisatie van patrijzen," zegt Baan. "Dit geven wij dan door aan WBE, want zij willen patrijsstroken gaan aanleggen. Zij zijn natuurlijk jagers en wij zijn voor de bescherming van natuur. Maar je moet niet kijken waarin je verschilt maar naar wat je gemeen hebt." De samenwerking met Waterschap Vechtstromen, Staatbosbeheer en gemeente Rijssen-Holten verloopt vlekkeloos. "We hebben regelmatig contact met deze partijen en houden elkaar op de hoogte van wat er in elkaars keuken gebeurt."

Toekomst
Over de toekomst van IVN Rijssen-Enter is Baan duidelijk: "Ik hoop dat we meer leden krijgen, we hebben nu een kleine 100 leden voor de plaatsen Rijssen en Enter. Dit aantal mag groeien, want we willen nog meer mensen enthousiasmeren voor de natuur." Bewustwording is een ander doel waar meer aandacht naartoe mag. "In de bermen komen bij het maandelijkse opschonen nog vaak afval tegen. Ook willen we hondenbezitters duidelijk maken dat de viervoeters in het bos echt aan de lijn moeten in verband met de aanwezigheid van reekalfjes. Honden hebben toch altijd dat jachtinstinct en daarom is het los laten lopen in bossen geen goed idee. Die bewustwording proberen wij over te brengen tijdens excursies."

De laatste tijd is er veel te doen over zonneparken, ook in Rijssen. "Wij roepen de gemeenteraad op om eerst zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld scholen te leggen in plaats van weilanden. Een weiland vol zonnepanelen staat niet mooi in de natuur," aldus Baan.

Meer berichten