Op weg naar Jordanië: In de storm van het leven

Foto: Jan Wessels

door Jan Wessels

Het was weer een zeer bewogen week met vele hoogte- en dieptepunten. Zo heb ik meegedaan aan de Wiezoloop in Wierden. Dit evenement is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement met veel deelnemers uit binnen- en buitenland. Het unieke van de Wiezoloop is de perfecte combinatie van jong en oud, van beginners tot internationale toplopers. Je loopt dus gewoon tussen de mensen die ook deelnemen aan een wereldkampioenschap of aan de olympische spelen. Ik heb meegedaan aan de wedstrijd over tien kilometer. Deze wedstrijd startte om 17.30 uur. Ik wilde graag op tijd zijn en ben daarom al om 15:45 uur vertrokken naar Wierden. De inschrijving was in de plaatselijke sporthal. Daar heb ik mijn wedstrijdnummer opgehaald en heb ik me omgekleed. Na een warming-up ben ik naar het centrum gelopen. Daar was de start van de tien kilometer. Het was redelijk warm, maar gelukkig verdween de zon af en toe ook achter de wolken. De wedstrijd bestond uit een kort rondje van een kilometer en daarna nog drie rondes van elk drie kilometer. Ik wilde graag uitkomen onder de 50 minuten. Om dat te bereiken moest ik gemiddeld twaalf kilometer per uur lopen. Op mijn sporthorloge kan ik altijd precies zijn wat mijn huidige tempo is. Ik probeerde dan ook om de twaalf kilometer per uur in de gaten te houden. Na het eerste rondje zat ik op vijf minuten, na de eerste grote ronde van drie kilometer iets boven de twintig minuten en na het tweede grote rondje op ruim 35 minuten. Uiteindelijk kon ik de laatste kilometers nog iets versnellen en was mijn eindtijd 50 minuten en 22 seconden. Net niet onder de 50 minuten, maar toch weer een persoonlijk record!

Rustig blijven
De muskathlon bereidt me erop voor om straks rustig te kunnen blijven onder zeer moeilijke omstandigheden. Als het tegenzit, moet je je hoofd recht houden en op God vertrouwen. Achter de wolken schijnt de zon, dat zag ik zaterdag ook weer in Wierden! In de moeilijkheden moet je niet kijken naar de omstandigheden, maar op de goedheid en de grootheid van God. Wanneer we met moeilijke omstandigheden geconfronteerd worden, dan hoeven we alleen maar ons vertrouwen en geloof op God te stellen. Hij is met ons, in alles waarmee we te maken krijgen. Vertrouwen op God leer je in de storm van het leven. Op de cruciale momenten in je leven leer je op God te vertrouwen. Deze lessen mag ik leren voor Jordanië, maar mag ik ook nu natuurlijk al toepassen in mijn leven.

In elke situatie heb je training en voorbereiding nodig! Je moet zorgen voor stabiliteit. Dat hebben we onlangs ook gedaan op de atletiekvereniging. Door de spieren in je hele lichaam te versterken zorg je voor een sterk en stabiel lichaam. Onze trainer Rick Slaghekke zorgt altijd voor goede oefeningen waarmee we aan de slag gaan. In groepsverband is het altijd leuk om deze oefeningen te doen en voor je het weet vliegt de tijd dan weer heerlijk voorbij!

Rijssenaar Jan Wessels doet mee aan de tweede Muskathlon in Jordanië die plaatsvindt van 6 tot en met 13 oktober en schrijft over de voorbereidingen.

Meer berichten