De nieuwe tijdelijke expositie laat zien hoe kenmerkend haar en kapsels voor mensen zijn. Foto: Rijssens Museum.
De nieuwe tijdelijke expositie laat zien hoe kenmerkend haar en kapsels voor mensen zijn. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

Haar is hoofdzaak in nieuwe expositie

door Rijssens Museum

RIJSSEN - De nieuwe zomerexpositie van het Rijssens Museum heeft als onderwerp kappers, kapsels en alles wat daarmee samenhangt. Deze wisselexpositie wordt op woensdag 3 juli om 20.00 uur op gepaste wijze geopend.

De nieuwe tijdelijke expositie laat zien hoe kenmerkend haar en kapsels voor mensen zijn. Er zijn afbeeldingen te zien van mensen die juist door hun kapsel zeer beroemd geworden zijn of andersom. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt dat dragers van kapsels een extra accent aan hun persoonlijkheid willen geven. Verder kunnen kapsels ook te maken hebben met de levensovertuiging van mensen.

Daarnaast heeft de Werkgroep Wisselexposities een beroep gedaan op kapper Marco Leus uit Hengelo. Naast een aantal gerenommeerde kapperszaken, heeft Marco Leus ook een virtueel kappersmuseum. Hoe dat zo gekomen? "Tja, je vindt iets mooi en dan vind je nog iets mooi en dan begint het uit de hand te lopen. Onderhand staat mijn hele zolder en schuur vol met mooie leuke en originele items."

Kappersvakliefde
Leus is zelf al bijna 28 jaar kapper en zijn vader is 50 jaar kapper geweest, de liefde voor het vak heeft hij niet van een vreemde. "We hebben in één van onze salons een aparte Barbiersalon gemaakt zoals die er in de jaren twintig uitzag. Nu wordt onze verzameling steeds groter. We willen graag dat ons mooie ambacht niet in de vergetelheid raakt en daarom willen wij onze verzameling aan zoveel mogelijk mensen laten zien."

Attributen
Het museum van Leus is alleen via de website te zien, omdat hem de tijd compleet ontbreekt om mensen rond te leiden. Maar voor de zomerexpositie op de Oosterhof in Rijssen was Leus direct bereid een vrachtwagentje kappersspullen en attributen af te staan. Blikvangers zijn de twee grote, antieke scheerstoelen die begin vorige eeuw zijn gemaakt.

Kappersactiviteiten
De opmerkelijke expositie is de komende vier maanden te bezichtigen tijdens te openingsuren. Tijdens de zogenaamde Zomermuseumdinsdagen zullen er op dinsdag 24 juli extra kappersactiviteiten zijn van 11.00 tot 16.00 uur op het Rijssens Museum. Ook dan is er volop de gelegenheid om van deze expositie te genieten.

Meer berichten