Voor de Holtenaren is er een speciale startserie. "Dit is voor inwoners echt een spektakel: er heerst dan een speciale sfeer in het dorp," zegt voorzitter Martin Pieters.
Voor de Holtenaren is er een speciale startserie. "Dit is voor inwoners echt een spektakel: er heerst dan een speciale sfeer in het dorp," zegt voorzitter Martin Pieters. (Foto: Triathlon Holten)

'We zijn er het hele jaar mee bezig'

door Jolien van Gaalen

HOLTEN - Het is bijna zover: de Triathlon Holten vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni. Hieraan gaat maar liefst een jaar voorbereiding aan vooraf. "Als de laatste deelnemer over de finish komt, gaan wij eigenlijk alweer aan de slag," vertelt voorzitter Martin Pieters.  

"Dit gaat gewoon het hele jaar door. In de zomer nemen we een korte break, maar vlak daarna gaan we al plannen maken voor de volgende editie. Dat komt omdat we in een vroeg stadium al gesprekken hebben met sponsoren, dat is namelijk het moment dat bedrijven het budget voor dit soort zaken vaststellen. Uiteraard hebben wij kort na de triathlon een evaluatie met de blokhoofden."

'Altijd vol'
Veel onderdelen van de Triathlon Holten zitten al vol. "De inschrijving wordt altijd in december geopend," zegt Pieters. "Dit is het eerste jaar dat we geen loting hebben voor de achtste triathlon en Olympic Distance, dus wie zich het eerst heeft aangemeld is zeker van een plek. Maar op alles op de zaterdag zit inmiddels al vol, alleen bij de Vivera Run op vrijdagavond is er nog plek." De voorzitter schat dat er op vrijdag en zaterdag een kleine 2000 deelnemers zijn. "Al jaren zijn alle plekken ingevuld, de triathlon zit eigenlijk altijd vol. Het aantal deelnemers is elk jaar stabiel, alleen dit jaar merken we een groei in het aantal. Dat komt door de nieuwe eerste divisie, dit is een wedstrijd voor clubs. Vier atleten met een licentie van dezelfde club doen mee aan de triathlon. De snelste club maakte dan kans om te promoveren naar de eredivisie. Dit is vergelijkbaar met het Duitse systeem."

Internationale belangstelling
Bij de triathlon melden zich elk ook jaar deelnemers uit het buitenland. "Dit jaar komen er mensen uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zweden. Voor het eerst komen er atleten uit Hong-Kong en Korea. De internationale belangstelling komt ook doordat we als Holten in triathlonwereld best wel een naam hebben. Van de atleten uit Korea weet ik dat ze nu een Belgische coach hebben die al vaker in Holten is geweest."

De Domelaar
Sinds 2008 is De Domelaar onderdeel van het sportieve evenement. Voor die tijd werd gebruikgemaakt van zwembad de Schipbeek. "Dat werd te klein en daarom is besloten om dit het zwemonderdeel te verhuizen naar De Domelaar," aldus Pieters. "Een goede keus, want dit heeft mede gezorgd voor groei van de triathlon. Zonder De Domelaar hadden we niet op het niveau van de Premium European Cup kunnen komen."

Opzet
Dit jaar is het alweer de 34ste editie, in die tijd heeft de triathlon volgens Pieters slechts één grote verandering gekend. "De triathlon is ooit begonnen rondom het zwembad. Op een gegeven moment werd het verplaatst naar het dorp. Maar dat is al zolang geleden dat de meeste mensen dit niet meer weten." Qua opzet is er zo weinig mogelijk veranderd. "De reden hiervoor is dat we atleten telkens hetzelfde willen voorschotelen. Bovendien is elke verandering, hoe klein ook, heel veel werk. Het moet goed uitgewerkt worden en het moet gecommuniceerd naar een groot aantal partijen."

Maar veranderingen zijn in de toekomst misschien wel onvermijdelijk, weet de voorzitter. "Het kan zijn dat de European Triathlon Union (ETU) op een gegeven moment de beslissing neemt om de status en inhoud van triatlons gaan veranderen," laat Pieters weten. "Dan moet het circuit aangepast worden. Voor de Olympische Spelen in Tokio is er een extra onderdeel toegevoegd: de Teamtriatlon." Dit is een wedstrijd waarbij twee mannen en twee vrouwen om de beurt een mini-triatlon doen. Dit heeft wel wat weg van een estafette. "Het kan zijn dat de selecties hiervoor op regionaal niveau gaan plaatsvinden. Ook het dorp Holten staat qua ontwikkeling niet stil. "Het stationsgebied ondergaat een metamorfose. In beide gevallen willen wij meeveranderen en moet de route misschien wel aangepast worden."

Speciale sfeer

De kracht van de triathlon in Holten ligt volgens Pieters in de entourage eromheen. "Het is een compleet programma: een mooie combinatie tussen topsport, breedtesport en festiviteiten voor- en achteraf. Ook is het uniek dat we maar liefst 950 vrijwilligers hebben, dat hoor je niet zo vaak." De organisatie onderneemt ook actie om de Holtenaren erbij te betrekken. "Er is een speciale startserie voor de inwoners, zowel bij de Olympic distance als bij de achtste triathlon," vertelt Pieters. "Dit is voor inwoners echt een spektakel: van circa 19.30 tot ongeveer 20.45 uur heerst er dan een speciale sfeer in het dorp."

Met veel plezier
Martin Pieters staat sinds 2008 aan het roer van de organisatie. "Dat doe ik nu nog steeds met heel veel plezier. Het is elk jaar weer een feest om dit hele gebeuren georganiseerd zien te worden. De sfeer tijdens het evenement, de 950 vrijwilligers die zich voor 100 procent inzetten: we maken dit evenement echt met elkaar en dat maakt het leuk. Wat mij betreft ga ik nog jaren door."

Programma
De Triathlon Holten begint op vrijdag 29 juni met de sport-en promotiemarkt om 15.00 uur. Vanaf 19.00 uur trappen de jongste deelnemers af met de Kids Triathlon. De finish is op het Kalfstermanplein. De Vivera Run van 5 en 10 kilometer begint om 20.30 uur. Vanaf 22.00 uur vindt het openingsfeest plaats met de coverband Kraakthelder.

Op zaterdag beginnen de wedstrijden met de ETU Triathlon Premium Cup Elite heren om 10.30 uur. Meer informatie staat op de website

Meer berichten