Initiatiefnemers Steven in 't Veld, Liet Boon en Rob Regoort in de pluktuin.
Initiatiefnemers Steven in 't Veld, Liet Boon en Rob Regoort in de pluktuin. (Foto: Duurzaam Holten)

Nieuwe pluk- en bijentuin in Holten

door Duurzaam Holten

HOLTEN -  De eerste bloemen staan al in bloei en binnen een paar weken moet het één grote gekleurde bloemenzee zijn. Daarmee wordt de nieuwe pluk- en bijentuin van stichting Duurzaam Holten op De Kol een feit.Op De Kol heeft Duurzaam Holten al een aantal jaren een buurtmoestuin. Diverse vrijwilligers en buurtbewoners zijn hier samen actief aan het tuinieren.

Ooit was het een kaal stuk braakliggend terrein vanwege de nieuwbouw op De Kol, de stichting heeft deze grond omgetoverd tot een moestuin waar de peulen, bieten en sla welig groeien. Er is zelfs een speciale Afrikaanse watertank gebouwd om de planten te kunnen besproeien gedurende droge perioden.

Nieuwe bestemming
Vanaf dit voorjaar verandert een groot deel van de moestuin in een bloemenzee. "Er waren te weinig vrijwilligers om de moestuin goed te onderhouden," vertelt Steven in 't Veld namens Duurzaam Holten. "Daarom hebben wij het een mooie nieuwe bestemming gegeven als pluk- en bijentuin. In april hebben we een speciaal biologisch bloemenmengsel gezaaid dat tevens goed is voor de bijen en insecten. Daarnaast hebben we nog zonnebloempitten gezaaid. Dit zouden veel meer mensen kunnen doen op stukjes grond waar niets mee gebeurd. Dat zorgt voor natuur in de wijk. En het is altijd leuker dan verwilderd gras of kaal zand." Het gele koolzaad bloeit al en de zonnebloemen komen voorzichtig op. Nu is het wachten op de boekweit, phacelia, mosterdkruid en de andere bloemen.

Plukevent
Van de zomer, als de pluk- en bijentuin volop in bloei staat, wil de stichting een plukevent voor de buurtbewoners van de Kol organiseren. De bewoners worden tegen die tijd persoonlijk uitgenodigd om die dag zelf een boeket te komen plukken. Als het bevalt, dan wil Duurzaam Holten volgend jaar weer een pluktuin realiseren mogelijk aangevuld met eetbare bloemen en planten.

Meer berichten