Ruim 2000 gasten kwamen af op het muziekevenement. Foto: Parkgebouw Rijssen.
Ruim 2000 gasten kwamen af op het muziekevenement. Foto: Parkgebouw Rijssen. (Foto: Parkgebouw Rijssen)

In Rijssen is de toon weer mooi gezet!

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - Het is vroeg in de morgen en de vogels kwetteren er al naar hartenlust op los. Achter de Muziekkoepel zien we de zonsopkomst verschijnen. De atmosfeer in ons Volkspark zindert nog helemaal van de klanken en het applaus van Rijssen Zet De Toon 2018.

Terwijl we de deur achter ons op slot doen, gaan onze gedachten terug in de tijd. Januari 2017, de eerste vergadering van het organisatiecomité. Het moment waarop we met zijn allen concrete plannen gingen maken. Ook het eerste moment waarop onze families ons, berustend zuchtend, weer een klein stukje moest laten gaan. Ze wisten toen al uit ervaring, dat ze de komende maanden steeds minder van ons zouden gaan zien. Met als hoogtepunt de afgelopen week waarin we vooral alleen in de nachtelijke uren ons huis zagen en we onze naasten dus alleen maar slapend aantroffen.

Passie
'Waarom?' vragen ze wel eens. Dat vragen we onszelf ook wel eens af. Waarom steken we ál die energie in dit project? Omdat het geen project ís. Met dit concert brengen we allemaal een stukje van onszelf bij elkaar. Een creatief, muzikaal, cultureel, ondernemend stukje. En met dat deel van onszelf nemen we de mensen mee, waarmee we die passie delen. Dan wordt in alles wat er op het programma staat, hart en ziel gelegd. Worden de rode draden gezocht, gevonden en met elkaar verbonden. Die samensmelting van passie en energie, van al die driehonderd muzikanten, zangers en spelers, blijft nog lang resoneren.

Stukje geschiedenis
En dát is wat we nu voelen! We hebben samen meegeschreven aan een stukje geschiedenis van Rijssen. Door te zingen over onze 'kleane' stad en hoe goed we ons daar voelen. Door tweeduizend gasten samen met Karel van 'n Notoaris in zijn Kuekelkoare mee te nemen op wereldreis, van Wenen naar Italië, Rusland, New York en Barcelona. En uiteindelijk 'wierumme noar oonze Riessender stad'.

Dankbaar
We zijn dankbaar voor de hartstocht van alle deelnemers, het enthousiasme van onze gasten en de belangrijke ondersteuning van het bedrijfsleven en de gemeente. Maar het meest blij zijn we met diegenen die ons de ruimte geven om dit stukje Rijssense historie te maken. Ze zijn er gewoon, staan achter ons. Zij zijn de stille kracht onder dit deel van onze geschiedenis.

Het klokje in de toren slaat. De Oude Dame stuurt ons naar huis. We gaan, maar zodra we thuis komen gaan onze handen op elkaar, onze pet af en maken we een diepe, hele diepe buiging. Echtgenotes en -genoten, kinderen, vrienden, vriendinnen, moeders, vaders enzovoort. Dít applaus is alleen voor jullie. Vanuit het diepst van ons hart: dank je wel!

Samenwerking
De organisatie van Rijssen Zet De Toon 2018 is in handen van Muziekvereniging Wilhelmina, Vocaal Ensemble De Twente Zangers, De Rijssense Revue, het Rijssens Mannenkoor, Parkgebouw Rijssen en vele ondersteuners. De avond was een groot succes, ruim 2000 gasten kwamen af op dit muziekevenement.

Het thema was 775 jaar Stad Rijssen en het concert werd gezamenlijk geopend met het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde nummer 'Kearls Oet Ne Kleane Stad', waarbij de twee solisten Jan Willem Baan en Ard Kamphuis in plat 'Riessens' zongen over de stad waar wij ons zo thuis voelen. De Rijssense geschiedenis werd verder met veel humor voor het voetlicht gebracht door de Rijssense Revue, waarbij de verhalen, vertelt door 'Karel van 'n Notoairs' de rode draad vormden.

Uiteraard werd er ook wereldmuziek gezongen en gespeeld, waarin solisten Karin Hertsenberg en Herman Beumers een groot aandeel hadden. De gezamenlijke afsluiting 'Barcelona' was dan ook spectaculair. Kortom, Rijssen heeft wederom de toon gezet!

Meer berichten