Wim Spekhorst tapt een pilsje in het aloude café.
Wim Spekhorst tapt een pilsje in het aloude café. (Foto: Rijssens Museum)

Rijssense geschiedenis in 35 verhalen

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  Het boek Vensters op Rijssen II bevat ruim 35 mooie, leesbare verhalen over de jonge geschiedenis van Rijssen en is tot en met 23 juni goedkoop aan te schaffen. Het boek is een uitgave van de stichting Historisch Oarfgood Riessen die enkele weken 5 euro korting geeft. Het boek kost dan 14,95 euro.

Wie van dat voordeel gebruik wil maken, kan een mail sturen naar penningmeester Wim ter Harmsel: w@terharmsel.nl onder vermelding van 'kortingsbon'. Wim ter Harmsel stuurt dan een kortingsbon terug waarmee in de winkel 5 euro korting op het monumentale boek gekregen wordt. Historisch Oarfgood Riessen wordt vaak aangeduid als 'het schrijverscollectief' en bestaat uit Jan Slofstra, Gerrit Kraa, Karel van der Meer, Gerrit ten Wolthuis, Joop Voortman, Wim ter Harmsel en Gerrit Dannenberg. Volgens voorzitter Jan Slofstra heeft het schrijverscollectief geen winstoogmerk. De opbrengsten van Vensters op Rijssen 1 zijn dan ook gebruikt om commercieel onaantrekkelijke uitgaven mogelijk te maken. "Zo hebben we bijvoorbeeld Met 'n Oaln Measter biej 'n Heard van meester Van Wijngaarden opnieuw uitgegeven. Maar dat is een uitgave voor een heel klein publiek. Als je heel weinig boeken laat drukken, kan dat natuurlijk nooit uit. We kregen steun van de Rabobank en we legden er zelf geld bij, dan kan zo'n uitgave worden gerealiseerd."

Slofstra benadrukt dat het schrijverscollectief zich niet op boekhandelsterrein wil begeven. "Ons doel is het voorbereiden en maken van nieuwe historische uitgaven. We willen ook geen boekenvoorraden opbouwen, want opslag is niet gratis. Daarom hebben we besloten om een actie te voeren en korting te geven op dit deel 2. Zo steken we geen geld in het voorraad houden, de boekhandel behoudt zijn marge en de korting is in het voordeel van de koper die we zo een vaderdagcadeau kunnen aanbieden voor een zeer vriendelijke prijs." Vensters op Rijssen 2 biedt een schat aan verhalen en heel veel illustraties over de jonge geschiedenis van Rijssen. De verhalen gaan over de Boy-brommerfabriek die Rijssen had. De geschiedenis van Muziekvereniging Wilhelmina staat erin, net als die van de Rijssense Revue. De Rijssense bakkers, slagers en melkboeren zijn uitgebreid en humoristisch neergezet net als alle stormachtige veranderingen die deze beroepsgroepen de laatste jaren hebben doorgemaakt. Ook is beschreven hoe het de Rijssense zuivelfabriek Omefa is vergaan en Excelsiorvoorzitter Jan van de Zieje. De gebroeders (Kris)Jan en (Kris)Dieks van der Stouw staan er in, maar ook directeur Henk Tielen van de rk-Klim op-school. De firma Spekhorst is in een kleurrijk verhaal geportretteerd en het stadhuisorgel en de stadsorganist ontbreken niet.

Meer berichten