Foto: Regien Klein Hegeman

Column Coen en Edwin van Hoevelaak: uitgeversdeal

Onlangs was het een bijzondere week voor Edwin en de rest van de 'Rooftop familie' want er is een nieuwe deal getekend. Stond redelijk uitgebreid in de pers alleen is het voor velen niet duidelijk wat zo'n 'deal' nu eigenlijk inhoudt. Het is een zogenaamde uitgevers overeenkomst die is aangegaan met BMG/Talpa. Een kleine uitleg om het duidelijk te maken.

Een lied bestaat qua rechten uit drie componenten. Er is een auteursdeel voor degene die de tekst schrijft, een componistendeel voor degene die de muziek componeert en het derde is een uitgeversdeel, dus 33,3 procent per deel. Het uitgevers deel is ontstaan in de tijd van de klassieke componisten. De muziek die werd gecomponeerd moest ook aan de man worden gebracht. Dat gebeurde via een uitgever, die de contacten had. Zo werden de bladmuziekstukken verspreid. Voor die inzet werden ze beloond met een derde van de opbrengsten van zo'n lied. Het is overigens niet verplicht een uitgever te hebben als je liedjes schrijft. Heb je er géén dan ontvangt de auteur en componist ieder 50 procent. Schrijf je het lied helemaal zelf, dus tekst en muziek, dan ontvang je 100 procent van de opbrengsten. Toch is het verstandig een deal met een uitgever aan te gaan. De uitgever heeft als taak zich in te spannen en te zorgen dat de songs ook in het buitenland worden aangeboden. Dat kan rechtsreeks aan andere artiesten of via een buitenlandse uitgevers die het vervolgens weer aanbiedt aan zijn of haar artiesten.

Edwin heeft vele nummer-1 hits geschreven en gecomponeerd en kunnen voor buitenlandse artiesten ook hits opleveren in hun eigen land. De Nederlandse teksten worden dan vertaald en opnieuw in het desbetreffende land opgenomen. Het overgrote deel wat men op de Nederlandse radio hoort is een vertaling van een buitenlands lied. Een zogenaamde cover. Bijna al deze muziek is geregeld door uitgevers die partijen bij elkaar brengen.

De nieuwe overeenkomst biedt enorme kansen. BMG/Talpa is een wereldspeler en zeer actief in het plaatsen van de songs van Edwin in het buitenland. Dus een mega stap voorwaarts en een uniek grote deal in muziekland. Een mooie erkenning voor 40 jaar inzet.

Meer berichten