Leerlingen van Reggesteyn, het ROC en docenten. Foto: Jenny ter Harmsel.
Leerlingen van Reggesteyn, het ROC en docenten. Foto: Jenny ter Harmsel. (Foto: )

Ondernemers in de dop aan de slag

door Jenny ter Harmsel

RIJSSEN - In het centrum van Rijssen vindt op zaterdag 2 juni de 'Retail Skills Battle' plaats. Het is een onderdeel van het evenement 'Proef het Vakmanschap' dat in samenwerking met onder andere CSG Reggesteyn, ROC van Twente en Rotary Rijssen Regge Regio wordt gehouden.

Het gaat om vmbo-leerlingen uit het derde jaar van CSG Reggesteyn (economie & ondernemen) die in april op stage zijn geweest. Tijdens deze stage maken zij met het stagebedrijf een plan over hoe ze dit bedrijf kunnen promoten tijdens het evenement. "De leerlingen krijgen op de betreffende dag een kraam die ze inrichten met spullen van het stagebedrijf en ze worden beoordeeld op onder andere presentatie en verkooptechnieken. Het is een vervolg op 'Proef Rijssen' dat al twee keer plaatsgevonden heeft en dat bleek een succes te zijn," aldus docent economie & ondernemen Roelf-Jan Schipper van CSG Reggesteyn. Hij werkt voor de Retail Skills Battle samen met zijn collega Bert Veenstra en met economiedocent Jamar Pluimers van ROC van Twente. "Het doel van dit project is de doorlopende leerlijn van VMBO Reggesteyn naar ROC van Twente. De meeste leerlingen stromen op deze manier door naar mbo. Bij de Retail Skills Battle gaan groepjes van drie leerlingen, bestaande uit twee derdejaarsleerlingen van vmbo economie & ondernemen Reggesteyn en een examenleerling (vierdejaars) van ROC Twente met elkaar aan de slag om een goede marktkraam in te richten. De ROC-leerling fungeert hierbij als coach. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Het klaslokaal waar men op afspraak samen bezig is, is ook helemaal ingericht op het ondernemerschap met een aantal nagebootste winkeltjes.

Raphaël Wessel, Daan Leusink en coach Youri Gerritsen Mulkes hebben er wel zin in. Zij promoten het bedrijf Reparo smartphone en tabletreparaties. Ze hebben alledrie wel wat met smartphones en toebehoren zoals hoesjes, opladers enzovoort. Youri kent de kneepjes van het vak al en geeft de andere twee jongens advies over eventuele verkooptechnieken en hoe je klanten het beste kunt benaderen.

De dames Maaike Slagers en Meike Weerts, leerlingen Reggesteyn en coach Leonie Stuiver, examenleerling ROC van Twente die het bedrijf DA promoten, zijn enthousiast maar vinden het ook wel een beetje spannend. "We gaan ons kraampje inrichten met kleurrijke ballonnen, folders, dagcrèmes, huid- en haarverzorging en dergelijke. Ook nemen we leuke make-up mee," meent Leonie die ook al 'enige' verkoopervaring heeft. De meeste leerlingen willen de opleiding in het ondernemerschap voortzetten op het ROC maar enkelen twijfelen nog. Daan overweegt een opleiding in de ICT en Maaike lijkt werken bij de politie eventueel ook wel leuk. In totaal nemen zo'n vijftien teams deel aan de Skills of Battle voor uiteenlopende bedrijven zoals Ziengs, Sans, BeautyAge, Xential, Vif/Get Drezzed, Discus Rosman, Ter Weele Noten en Zuidvruchten en nog een aantal meer.

De winnaars mogen een mooie prijs in ontvangst nemen, maar wat de prijs is blijft nog even een verrassing.

Meer berichten