Foto: Parkgebouw

Het is bijna zover: Rijssen Zet De Toon

door Team Parkgebouw

RIJSSEN -  Langzaam stroomt de aula van Reggesteyn vol. Niet met leerlingen dit keer, maar met mannen waarvan de leeftijd gemiddeld zeker hoger ligt dan vier leerlingen bij elkaar.

Naast deze mannen staan er ook wat jongelui al lekker te fröbelen aan hun instrument. Dit zijn de muzikanten van Wilhelmina. De AMV-lessen lopen lekker bij deze Rijssense muziekvereniging, dus hier ligt de leeftijd nog een stuk lager. De mannen die inmiddels een plekje hebben gezocht op het podium, zijn van Vocaal Ensemble De Twente Zangers en het Rijssens Mannenkoor. Vanavond gaan deze drie verenigingen voor het eerste gezamenlijk repeteren voor Rijssen Zet De Toon 2018.

Nog krap twee weken en dan is het al zo ver. Na anderhalf jaar vergaderen, netwerken, regelen en repeteren, ligt er weer een geweldig programma klaar om uitgevoerd te worden. Bekende nummers van over de hele wereld, maar ook van heel dicht bij worden gezongen en gespeeld. Er kan zelfs meegezongen worden. Maar dan moet het wel goed klinken, dús gaat er nu toch eindelijk gezamenlijk gerepeteerd worden. Alle stukken die in eerste instantie individueel door de verenigingen zijn geoefend, komen nu samen tot één geheel. Natuurlijk schort het hier en daar nog wel aan zuivere zang en wordt er ook niet helemaal goed naar elkaar geluisterd. Maar dan is daar dirigent Wout, die alles in goede banen leidt. We maken ons geen enkele zorgen, want na twee eerdere edities weten we dat het op de avond zelf meer dan goed komt.

Rijssen Zet De Toon is een sterk staaltje verenigingszin. Want niet alleen inhoudelijk wordt er samengewerkt. Nee, de hele organisatie ligt in handen van een paar vertegenwoordigers van deze al decennialang bestaande verenigingen. Samen zijn ze meer dan 300 jaar oud. Tel daar de leeftijd van de Oude Dame nog bij op en je kunt na gaan hoeveel geschiedenis en ervaring daar straks weer op het podium staat. Deze vertegenwoordigers zijn de harde kern van dit prachtige evenement. Aan alle details moet worden gedacht en dat wordt ook gedaan middels strakke agenda's, planningen, draaiboeken, financiële overzichten en programma's. De opbouw van het geheel duurt een hele week en tijdens de laatste vergadering wordt er al gekscherend geopperd dat we die week wel kunnen blijven slapen. Ach, onze voorzitter is een ras-scout, dus dat zou zo maar goed kunnen komen. Maar onze veiligheidscoördinator wijst ons er op dat we dáár geen vergunning voor hebben. Geeft niets, ook zonder logeerpartij wordt het een geweldige week. Eén waarin we samen keihard gaan werken, maar vooral enorm gaan genieten.

In het zonnetje
Het terrein is alleen toegankelijk via de hoofdpoort aan de Oosterhofweg vanaf 18.30 uur. Hoewel de toegang gratis is, wordt u wel de gelegenheid gegeven om een gift te doen. Deze is bestemd voor Hospice De Reggestroom. Met de opbrengst worden de vrijwilligers van het hospice eens lekker in het zonnetje gezet.

Onderdeel
Rijssen Zet De Toon is onderdeel van de Week van de Amateurkunst en wordt financieel gedragen door onder meer de Reggeborgh Groep, Akor b.v., de gemeente Rijssen-Holten en vele andere gulle gevers.

Kom je ook? Noteer het in de agenda. Rijssen Zet De Toon 2018 vindt plaats op zaterdag 8 juni en is gratis voor iedereen. Aan dit concert met als thema '775 jaar Rijssen rond de wereld' werken, naast de genoemde verenigingen ook solisten Karin Hertsenberg, Herman Beumer en Ard Kamphuis mee. Pianist van de avond is Jan Lenselink. Er worden 2000 zitplaatsen gecreëerd.

Meer berichten