Geert Christenhusz houdt lezing

Foto: Rijssens Museum

door Rijssens Museum

RIJSSEN -De bekende Twentse musicus, dichter en kunsthistoricus Geert Christenhusz uit Oldenzaal houdt donderdagavond 31 juni een lezing over kunst en ambacht in 'n Koffiehook van het brandweermuseum. Inloop met koffie vanaf 19.40 uur. De lezing start om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar voor twee keer koffie of thee met iets erbij wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd.

 Geert Christenhusz doceerde aan de ArtEZ- conservatoria te Enschede, Zwolle en Arnhem, maakte deel uit van het lectoraat Theorie in de Kunsten van dezelfde hogeschool, was gastdocent aan de afdeling Toegepaste Kunst & Techniek van de Saxion Hogeschool te Enschede en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in het Duitse Weimar.Van 1996 tot 2008 was hij werkzaam als theoriedocent aan de Hochschule für Musik aan de Wilhelms Universität te Münster (D).

Christenhusz vormt samen met Annet Meijerink de directie van Muziek Theater Bureau Mélange, waar hij het artistieke deel voor zijn rekening neemt.

Tentoonstelling
De lezing van Christenhusz hoort bij de tentoonstelling 'Beelden van een meubelmaker' van kunstenaar Bert Aalbers die nog enkele weken loopt in het Rijssens Museum. Aalbers exposeert een serie tafeltjes met een constante bladmaat van 25 x 25 centimeter en een hoogte van 85 centimeter. Bij de opening van de expositie zei Aalbers zich als meubelmaker thuis te voelen in het overgangsgebied van meubelvormgeving naar beeldende kunst.
Geert Christenhusz zal zijn lezing voorzien van beeld en geluid op het grote scherm in 'n Koffiehook. Hij zal ingaan op de vraag: waar houdt ambacht op en begint kunst? Wie dat wil, kan na de lezing de opgedane kennis toetsen door een bezoek te brengen aan de expositie in het kasteel.

Staat van dienst
Christenhusz' staat van dienst is indrukwekkend. De Cultuurprijs voor jong talent in Noord-Oost-Twente is naar hem genoemd. Hij wil vooral jonge mensen op ieder cultureel gebied stimuleren zich te ontwikkelen. Op zijn naam staan diverse scripts voor muziektheater variërend van Die Geschichte der Lili Marleen tot Il était une fois.

Christenhusz hanteert in woord en geschrift met even groot gemak Duits, Nederlands en Twents. Hij bracht twee dichtbundels uit en componeerde verschillende koorwerken op teksten van Oscar Wilde en Charles Beaudelaire. Ook is hij actief als kerkmusicus in de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.

Voor zijn werk werd hij meerdere keren onderscheiden: in 1999 kreeg hij de Cultuurprijs van de Culturele Raad Oldenzaal, in 2004 de bisschoppelijke onderscheiding van de H. Willibrord voor zijn bijdrage aan de kerkmuziek in Nederland, in 2007 won hij de eerste prijs in de 'Bart Chabot Dichtwedstrijd', in 2008 volgde zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2009 kreeg hij de Jan Kip-trofee voor zijn bijdragen aan het carnaval in Oldenzaal en Twente. En dan nog is de opsomming nog niet compleet.

Aanmelden
In verband met het beperkt aantal zitplaatsen is aanmelden zeer aan te raden. Dat kan bij de balie van het museum, Kasteellaan 1, tijdens de openingsuren van dinsdag tot en met zaterdagmiddag van 10.00 tot 17.00 uur. Per e-mail kan ook via info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Christenhusz of telefonisch via 0548-51 42 61.

1 reactie
Meer berichten
Shopbox