De belangstelling voor stamboomonderzoek neemt de laatste jaren toe door de digitalisering van gegevens.
De belangstelling voor stamboomonderzoek neemt de laatste jaren toe door de digitalisering van gegevens. (Foto: Rijssens Museum)

Ga mee op tijdreis door de topografie

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Genealogiespecialisten van het Rijssens Museum maken donderdag 17 mei een tijdreis door de topografie en een verkenning van door het cultureel erfgoed.

Alle geïnteresseerden in stamboomonderzoek en wat daarmee samenhangt zijn welkom van 19.30 tot 21.30 uur in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum. Er is koffie en thee.Volgens Albert Last van de werkgroep Heemkunde/Genealogie is de avond bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met genealogie of daar belangstelling voor heeft. "Donderdagavond gaan we nogmaals de websites behandelen waar volop kadastrale en topografische gegevens te vinden zijn."

Er zijn al enkele succesvolle genealogie-informatieavonden geweest. "Op deze bijeenkomst is de website HISGIS uitgebreid bekeken," aldus Last. "Bij de aanstaande bijeenkomst willen we een verkenning maken door de websites Topotijdreis en de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De websites zijn heel goed toegankelijk, maar iedereen maakt op zijn eigen manier gebruik van deze websites. Daardoor kun je elkaar wijzen op zaken die je misschien nog niet opgevallen zijn of wat praktisch is." Ook wordt AlfFaer behandeld. "Dat is hét gratis stamboomprogramma. Maar naast dit alles is er volop gelegenheid voor alle mogelijke vragen en opmerkingen voor de mensen van de werkgroep genealogie.

Genealogie mag zich de afgelopen jaren verheugen in een steeds grotere groep belangstellenden. "Stamboomonderzoek is bijzonder populair geworden," zegt Last. "Die grote sprong voorwaarts heeft zeker te maken met de digitalisering van enorme hoeveelheden gegevens. Het beeld van de stamboomonderzoeker die met witte handschoentjes aan in het provinciaal archief zit te bladeren in oude folianten en duffe boeken klopt allang niet meer."

De huidige generatie stamboomonderzoekers kan een groot deel van zijn onderzoek vanuit huis doen. "Dat is één ding," zegt Last, "want onderzoek op locatie doen kan ook bijzonder leuk zijn. Maar door de digitalisering zijn enorme gegevensbanken toegankelijk gemaakt, waardoor je enerzijds nog sneller bij je onderzoeksdoel kunt komen. Aan de andere kant kom je ook geweldig veel interessante historische gegevens tegen waar je anders niet bij terecht was gekomen. Dat maakt je zoektocht naar de stamboom nóg boeiender."

De informatieavonden van de Rijssense genealogen zijn niet alleen voor stamboomonderzoekers interessant. "Ook mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van Rijssen en Twente kunnen bij ons hun hart ophalen. Via de genealogiebronnen kun je ook op het spoor gezet worden van allerlei andere wetenswaardige historische verhalen," zegt Last. "Als je postzegels op landen of personen verzamelt, kom je veel te weten over de historische achtergronden van die landen of personen. Zo gaat het bij stamboomonderzoek ook. Je komt in aanraking met zaken waarvan je niet gedacht had dat het vroeger zo is geweest. Gewoon donderdagavond komen," zegt Last, "dan laten we je het zien."

Meer berichten