Het oude Stationsplein. Foto: Rijssens Museum.
Het oude Stationsplein. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum)

Aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in nieuwe Havezate Kroniek

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  De nieuwste Havezate Kroniek is uit. In dit voorjaarsnummer van het historisch kwartaalblad van de Rijssense Musea ligt het accent op de Tweede Wereldoorlog.

Vanuit Rijssen neemt ieder jaar een delegatie deel aan de herdenkingsplechtigheid bij het monument bij de Woeste Hoeve in Apeldoorn op 8 maart. Drie Rijssenaren werden bij de Woeste Hoeve gefusilleerd: Jan Hendrik Dommerholt, Jan Christiaan de Bruin en Jan Zandvoort. De jaarlijkse herdenking wordt bijgewoond door nabestaanden van de drie Rijssense slachtoffers, een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders en afgevaardigden van het Comité Herdenkingen Rijssen. Onder hen is veelal ook de laatste Rijssense oud-strijder, Roelf Wolterink. Hij schreef voor de Kroniek ook het verhaal achter de Woeste Hoeve-herdenking.

Jenny ter Harmsel-Paalman schreef een bijdrage over haar grootvader, Gerrit Paalman. Daarnaast is er een zeer aangrijpend verhaal, geschreven door Jan van de Maat. Onder de titel 'Vergeten oorlogsfeiten' vertelt hij hoe hij samen met Dick van Brussel op het spoor werd gezet van deze geschiedenis. Van de Maat beschrijft hoe Derk Jan Seppenwoolde in de laatste oorlogsdagen op zeer tragische wijze aan zijn eind gekomen is, evenals zijn oomzegger Johanna Hendrika Lohuis.

Gerrit Kraa schreef een derde deel over 'Rijssen in de Eerste Wereldoorlog'. Oud-brandweerman Henk van den Noort legt in een artikel uit hoe bosbranden worden gesignaleerd. Wim Vlogtman start met een nieuwe serie, deze keer over het oude stationsplein in Rijssen. Dit eerste deel gaat over het reilen en zeilen van het bekende expeditiebedrijf Paalman-Müller."

Jan Smalbrugge zorgde voor het laatste deel van de 150-jarige Slotman van der Mijllstichting. Joop Voortman leverde een boeiende bijdrage over spoorzoeken in de kaart, waarbij hij eerst de Kadastrale kaart onder de loep neemt. Oud-stadsarchivaris Jaap Riemens vervolgt zijn verhalenserie met als titel 'Van Lammers via Janboel en Gloer naar Slettenhaar'. Verder is er nog de dialectrubriek van de Dialectwoarkgroep Riessen. Zij behandelen de begrippen 'tamee' en 'maleur'. Ook worden twee nieuwe dialectbegrippen aan de lezers voorgelegd: gesleunsterte en peln.

Donateurs van de Rijssense Musea krijgen het blad vier keer per jaar gratis thuis. Het is blad is te koop in de Rijssense boekhandels voor 6,95 euro. Donateurs van de Rijssense Musea betalen minimaal 25 euro per jaar en hebben dan gratis toegang tot de Rijssense Musea en de speciale donateursactiviteiten. Aanmelden als donateur kan bij de balie van het museum, maar ook telefonisch 0548-514261.

Of per e-mail donateursadministratie@rijssensmuseum.nl

Meer berichten