Foto: HCO.
Foto: HCO. (Foto: HCO)

Platformen slaan handen ineen

door Rijssens Museum

RIJSSEN/ ZWOLLE -  Het cultureel-historisch platform Erfgoed Rijssen-Holten (ERH) en het Overijsselse platform MijnStadMijnDorp (MSMD) van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) gaan intensief samenwerken.

Doel van de samenwerking is dat bezoekers van ERH en MSMD over en weer maximaal kunnen profiteren van de enorme hoeveelheid aan wederzijdse gegevens. Er is een digitale koppeling in de maak, waardoor websitebezoekers gemakkelijk van elkaars beelden, documenten en films kennis kunnen nemen. De digitale koppeling wordt financieel mogelijk gemaakt door een gift uit het jubileumfonds Rijssen 775 jaar Stad. Zowel ERH en MSMD zijn blij met dit verjaardagscadeau waarvoor financiering werd aangevraagd onder de naam 'Veanster op Riessen en Oaweriessel'. De samenwerkingsovereenkomst tussen ERH en MSMD werd onlangs ondertekend op het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Daarvoor waren twee delegaties uit Holten en Rijssen naar Zwolle getogen. Bij deze gelegenheid werd ook uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe HCO-directeur Vincent Robijn en de andere HCO-medewerkers die bij het project betrokken zijn.

De medewerkers van de musea van Rijssen en Holten zijn al jaren bezig historisch beeldmateriaal te verzamelen en te digitaliseren. Na selectie worden de foto's voorzien van alle beschikbare informatie op de website Erfgoed Rijssen-Holten geplaatst. De opslag van data en de website Erfgoed Rijssen-Holten is mogelijk gemaakt door software van de gemeente Rijssen-Holten die ook wordt gebruikt voor eigen gemeentelijke archivering. De nieuwe koppeling geeft inwoners van Overijssel en alle andere geïnteresseerden de gelegenheid om digitaal alles gemakkelijk te bekijken op ERH. Omgekeerd geldt dat ook voor bezoekers van ERH die straks soepel door kunnen klikken naar het Overijssel brede platform MSMD. Daarop staat ook een schat aan informatie over de steden en dorpen uit heel Overijssel, waaronder veel informatie over Rijssen en Holten.

Beide platformen slaan de handen ineen om de koppeling te kunnen maken, waarbij de eigen websites volledig behouden blijven. In het najaar worden de resultaten getoond aan het publiek: een blijvend verjaardagscadeau voor alle inwoners van Rijssen en heel Overijssel.

Meer berichten