Wisseling van de wacht

RIJSSEN - In de Rijssense Muziekschool worden sinds de opening in 2010 wisselende exposities gehouden met werk van amateurkunstenaars uit de regio. Na de openingsexpositie met werk van Gerda van der Linden en Ton Werger volgden onder meer Janny Munk, Gompert Gazan, Michel van Dijk, Karin Samsen en Annelies Gorter.

Medio april heeft weer een wisseling plaatsgevonden: de pastels van Jaco Wessels maakten plaats voor werk van Ineke Kleinjan, die als overbuurvrouw van de Muziekschool slechts de straat over hoefde te steken om haar doeken op te hangen. Ineke exposeerde al tweemaal eerder in de Muziekschool. Zij studeert dit jaar af als vaktherapeut beeldend. Hierover vertelt zij zelf: "Bij deze vorm van therapie is het gesprek niet het belangrijkste middel maar de activiteit. Het maken van muziek, van een beeldend werkstuk, het doen van een sport of het spelen van een scène. Een enkele activiteit maakt soms meer duidelijk dan woorden kunnen uitdrukken. Als beeldend therapeut zet ik verschillende materialen en werkvormen in. Bij beeldende therapie is het niet belangrijk of een werkstuk 'mooi' wordt. Men hoeft niet creatief te zijn, het draait om het proces.Voor mij is het eindresultaat wel van belang: ik vind het een uitdaging om steeds met nieuwe technieken en materialen te werken." 

"Inmiddels ben ik hard op weg om van mijn passie mijn beroep te maken," vertelt Ineke Kleinjan. "Het is geweldig om anderen te kunnen helpen door het inzetten van creativiteit. Door mijn huidige baan als verzorgende IG te combineren met Vaktherapie maak ik gebruik van twintig jaar ervaring in de zorg met als specialisaties dementie en rouwproblematiek."  De expositie van Kleinjan is tot aan de zomervakantie dagelijks te zien tijdens de openingsuren van de Muziekschool.

Behoefte
De leerlingen van de Muziekschool worden op die manier wekelijks met beeldende kunst in aanraking gebracht, maar bezoekers kunnen ook zomaar even binnen komen lopen om de schilderijen te bekijken. "En dat gebeurt regelmatig", vertelt directeur Dick Sanderman. "Dat de exposities in een behoefte voorzien, blijkt ook wel uit het feit dat veel middelbare scholieren hier kunstwerken komen bekijken in het kader van een CKV-opdracht voor school."

Ineke Kleinjan verzorgt regelmatig schilderworkshops en ontwerpt ook kaarten van haar schilderijen.

Op de website van Kleinjan is meer informatie over haar kunstzinnige bezigheden te vinden.


Foto: Arjan Baan.

Meer berichten