Stadsorganist Dick Sanderman wordt op donderdag 19 april tijdens een concert in het zonnetje gezet.
Stadsorganist Dick Sanderman wordt op donderdag 19 april tijdens een concert in het zonnetje gezet. (Foto: Stichting Stadsmuziek Rijssen)

Stadsorganist in de schijnwerpers

door de Stichting Stadsmuziek

RIJSSEN - Hij had het zelf niet zo door, maar dit jaar is het toch echt veertig jaar geleden dat Dick Sanderman door de gemeente Rijssen werd aangesteld als stadsorganist.

In de stadhuishal was in 1977 een pijporgel geplaatst, en na een jaar vond de gemeente het tijd worden om iemand aan te stellen als vaste bespeler van dit nieuwe instrument. De keuze viel op Rijssenaar Dick Sanderman, die op dat moment nog orgel studeerde aan het conservatorium in Zwolle. Inmiddels vervult hij de functie van stadsorganist dus al vier decennia.

Vooral in de beginjaren, toen er in Rijssen nog niet zoveel mogelijkheden waren voor culturele activiteiten in kerken of in het nog niet gerestaureerde Parkgebouw, was de stadshuishal een plek waar veel werd georganiseerd rond het orgel. In het kader van het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen vond bijvoorbeeld in 1993 een harmoniumweek plaats, georganiseerd door Dick Sanderman, waarin onder meer de cyclus "l'Organiste" van César Franck integraal werd uitgevoerd. Ook de orgeldagen die Sanderman in het stadhuis organiseerde, trokken veel bezoekers. Nog steeds speelt de stadsorganist wanneer de gemeente hem nodig heeft, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse lintjesregen of bij de bijeenkomst voorafgaand aan de dodenherdenking op 4 mei. De culturele activiteiten van de organist vallen tegenwoordig niet meer onder de gemeente, maar onder de Stichting Stadsmuziek. Tot die activiteiten behoort bijvoorbeeld ook de orgelwandeling die dit jaar voor de derde keer plaats vindt en waarin het publiek drie orgels in de Rijssense binnenstad bezoekt, omlijst met beiaardmuziek.

Monumenten

Toen Sanderman in 1978 werd aangesteld, was hij de derde stadsorganist van Nederland: alleen Haarlem en Rotterdam kenden deze functie al eerder. Na 2010 is er een ware hausse aan stadsorganisten ontstaan: inmiddels zijn het er 27. Steeds meer steden benoemen zo'n functionaris, veelal om het orgel van de monumentale stadskerk op representatieve momenten te bespelen. Er is een landelijk College van Stadsorganisten opgericht, dat zich binnenkort via een website gaat presenteren. De situatie in Rijssen, met een orgel in het stadhuis, is bijna uniek: alleen Rotterdam heeft ook een orgel in de Burgerzaal van het raadhuis.

Jubileum

Tijdens een concert op donderdag 19 april zet de Stichting Stadsmuziek de jubilaris in het zonnetje. Sanderman was vorig jaar al veertig jaar kerkorganist en jubileerde in 2015 bij de Rijssense Muziekschool. Nu alweer een jubileum: voor hem hoefde het niet zo nodig, maar de Stichting Stadsmuziek wilde het toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het concert op 19 april was gepland als wandelconcert van het stadhuis naar de Schildkerk. Helaas kan de wandeling niet doorgaan: in het gemeentehuis worden dan de nieuwe wethouders beëdigd. Het hele concert vindt daarom plaats in de Schildkerk en vanwege de beëdiging van het nieuwe college zullen er ook geen vertegenwoordigers van het gemeentebestuur aanwezig kunnen zijn.

Meer berichten