De uitbreidingen van de Oosterhof worden geen werkelijkheid. Het museum blijft daarom kampen met een ruimteprobleem.
De uitbreidingen van de Oosterhof worden geen werkelijkheid. Het museum blijft daarom kampen met een ruimteprobleem. (Foto: Rijssens Museum)

Heftige reacties op uitbreidingsplannen

door Rijssens Museum

RIJSSEN - Op de ondergrondse uitbreidingsplannen van het Rijssens Museum is de afgelopen week heftig gereageerd. Zaterdag 7 april was de toelichting in 'n Koffiehook.

Aan de hand van een presentatie maakte Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea duidelijk dat zijn musea inderdaad hevig aan het proberen zijn om hun ruimtegebrek op te lossen. Het idee om de oplossing onder het voorterrein te zoeken kon rekenen op de nodige steun bij het handjevol belangstellenden dat de toelichting op de plannen bijwoonde. Ook Jan Flim van de beheerscommissie was aanwezig. Er werd nog eens benadrukt dat de plannen eigenlijk een kleine week eerder hadden moeten worden toegelicht, zoals ook in de persberichten was vermeld. Dat je dan al terugrekenend op 1 april uitkomt, was niet iedereen opgevallen. "Vooral via de mail en telefonisch is de afgelopen week heftig gereageerd, vooral door de tegenstanders van de plannen," aldus Dannenberg. "We hadden dat niet gedacht. Immers, wie met dit soort ingrijpende plannen met een rijksmonument komt en zelfs nog geen schatting kan geven van de te maken kosten is met luchtfietserij bezig." Dat Rijssenaren heel erg zuinig zijn op de Oosterhof blijkt met name uit de tegenreacties. Vooral de glazen piramidelichtkoepel moet het ontgelden. "En dat vinden we opmerkelijk," zegt Dannenberg, "want die hadden we er juist ingezet om het niet al te echt over te laten komen. Maar het is kennelijk overtuigend genoeg gebracht, want we kregen zware verwijten als grootheidswaanzin en vernielzucht van een historisch aanzicht. Ook zouden we tonnen gemeenschapsgeld zo maar te grabbel gooien met onze megalomane bouwdrift."

"Gooi die brandweerrommel eruit, dan heb je ineens ruimte genoeg, hoorden we zelfs," zegt Dannenberg. "Maar dat zou het ene gat met het andere dichten zijn. Ruim 60 procent van onze bezoekers komt voor het brandweermuseum. Daar willen we niet af. Integendeel, we zijn zelfs bezig met een ingrijpende update om het voor ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen aantrekkelijk te houden."

Toch heeft de museumactie wel degelijk een serieuze ondertoon. "We hebben een gigantisch ruimteprobleem. Te veel spullen liggen in opslag en dat kost geld. En als je het niet ziet heb je er ook zo weinig aan. Maar bovenal hebben we geen geschikte ruimte om het onderwijs naar behoren te kunnen ontvangen. En ook voor mogelijke aanvullingen van de Van Heelcollectie en voor andere leenexposities van het Rijksmuseum Twente zullen we heel erg vindingrijk moeten zijn," zegt Dannenberg, die hoopt het afgegeven signaal door zal dringen bij de beleidsmakers van Rijssen-Holten.

Meer berichten