Deze zes aspirant-dirigenten dirigeren zaterdag 7 april een aantal werken die door het Orkest van het Oosten uitgevoerd worden.
Deze zes aspirant-dirigenten dirigeren zaterdag 7 april een aantal werken die door het Orkest van het Oosten uitgevoerd worden. (Foto: Parkgebouw)

'Wij geven iedereen graag de kans'

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - "Het is alsof jullie niet weg zijn geweest," lacht Anne terwijl ze binnenloopt. Op haar rug meneer Cello. Gisteren zaten we inderdaad op dezelfde plek, toen ze binnenkwam voor haar afspraak met de wethouder. Anne Knappstein is cellolerares op de Muziekschool Rijssen, maar in intussen óók een bekend gezicht in haar woonplaats Rijssen, door het bekende NPO-programma Maestro.

Afgelopen najaar was ze samen met haar collega's van het Orkest van het Oosten (OvhO) regelmatig te zien op de beeldbuis. Het programma was de inspiratie voor het project dat Anne nu leidt: 'Met Uw Orkest'. Vanuit het Programma Creatief Europa van de Europese Unie heeft het Orkest subsidie gekregen voor vier projecten en daar is dit er één van. "Het leuke ervan is dat je helemaal geen bekende Nederlander hoeft te zijn om voor een professioneel orkest te mogen staan. Wij geven iedereen graag de kans."
Er werd gestart met een kleine workshop, waarbij iedereen een aantal kneepjes van het dirigeervak werd bijgebracht en zes deelnemers vervolgens een stukje van het Zwanenmeer mochten dirigeren. Na een aantal lessen door Rolf Verbeek volgt zaterdag 7 april een heus concert. Dan zal het OvhO in een kamermuziekbezetting een mooi programma spelen. En een aantal werken worden dus gedirigeerd door de aspirant-dirigenten. Onder meer de Vijfde Symfonie van Beethoven, de 40e Symfonie van Mozart en de Moldau komen voorbij. Daarnaast speelt het Orkest van het Oosten, ook onder leiding van Rolf Verbeek, Mars nr. 99 van Prokofiev, de Siegfried Idyll en het hoboconcert van Mozart. De soliste is deze hoboïste Erna de Koning.

'Ambassadeurschap voor de klassieke muziek is goud waard'

Enthousiast
Anne zit niet stil. Ze reist met het orkest stad en land af, geeft les op de muziekschool, organiseert dit project en verzorgt ook nog eens lessen op scholen én workshops voor allerlei doelgroepen. Ze vindt het heerlijk om haar mede-inwoners van Rijssen enthousiast te maken voor klassieke muziek én het project 'Met Uw Orkest' in het bijzonder. Dat enthousiasmeren doet Anne ook komende donderdag 5 april, wanneer ze een workshop geeft in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum. Ze vertelt over haar werk als beroepsmusicus voor het OvhO en aan de hand van geluidsfragmenten van een compositie van Brahms laat ze horen wat er allemaal kan met een cello. Ook kunnen er vragen gesteld worden. Deze workshop is natuurlijk ook een opmaat naar het grote 'Maestro'-concert op zaterdagavond.

Wij zitten nog steeds aan dezelfde tafel te werken, wanneer Anne deze avond na de laatste dirigeer-les huiswaarts keert. Meneer Cello is weer veilig ingepakt, op naar man (ook musicus) en hond (kan goed in de maat blaffen). We kijken haar na en zullen haar nog vaak zien de komende tijd. We zijn er blij mee, want haar ambassadeurschap voor de klassieke muziek is voor ons én Rijssen goud waard!

Programma
Donderdag 5 april, 20.00 uur: workshop door Anne Knappstein in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum. Entree vrij (twee keer koffie met lekkers 4 euro). Opgave is noodzakelijk in verband met het beperkt aantal plaatsen. Mail daarvoor naar info@rijssenmuseum.nl onder vermelding van Knappstein, bel naar 0548-51 42 61 of ga naar de balie van het Rijssens Museum.

Zaterdag 7 april, 20.00 uur: 'Met Uw Orkest' door Orkest van het Oosten. Dirigent: Rolf Verbeek en zes aspirant-dirigenten. Soliste: Erna de Koning. Entree 5 euro, jeugd tot 18 jaar gratis. Informatie en tickets via de website.

Meer berichten