Impressie van de nieuwe situatie. Het ontwerp is gemaakt door architecten van BDC uit Rijssen.
Impressie van de nieuwe situatie. Het ontwerp is gemaakt door architecten van BDC uit Rijssen. (Foto: Rijssens Museum)

Rijssense Musea pakken het ruimtegebrek aan

door het Rijssens Museum

RIJSSEN - De Rijssense Musea willen het schrijnend ruimtegebrek rigoureus aanpakken door het voorterrein van het kasteel grotendeels te onderkelderen. De ingrijpende plannen worden zaterdag 7 april vanaf 14.00 uur toegelicht in 'n Koffiehook van het Brandweermuseum.

Voorzitter Jan Bakker van de Rijssense Musea zal de plannen toelichten. Ook Jan Flim, van de beheersstichting de Oosterhof, is aanwezig om alle bouwkundige ins en outs zo nodig van een toelichting te voorzien. Het ontwerp is gemaakt door architecten van BDC uit Rijssen. Volgens Jan Bakker zijn de plannen uit de nood geboren. "We kampen al jaren met een enorm ruimtegebrek en de mogelijkheden op het kasteelterrein zijn zeer beperkt. De havezate is een rijksmonument en voor elke verandering moet je door een oerwoud aan regels en voorschriften. En dan nóg is het de vraag of het doorgaat. In het oog springende bebouwing op het kasteelterrein is niet haalbaar. Vandaar dat we deze richting zijn ingeslagen." Het masterplan dat de gemeente maakt voor Landgoed de Oosterhof voorziet in een herstructurering van het voorterrein van het kasteel binnen de hekken. Het asfalt gaat verdwijnen en ook de compleet uit model gegroeide buxushaag die het ruimtelijk effect van voorterrein wegneemt. "Daar springen we op in," aldus Bakker. "Het voorterrein moet er toch uit, dus vandaar de kelder." Volgens Bakker worden daarmee verschillende problemen opgelost. "Het uitzicht wordt niet bedorven. De glazen piramidevormige lichtkoepel is doorzichtig wat het zicht op de havezate niet wegneemt. Het voorterrein krijgt weer een ruimtelijk aanzien door het verdwijnen van de grote haag. Daarnaast is een kelder onder het maaiveld goed te beveiligen en dat is nodig. We hebben onlangs een prima gesprek gehad met het Rijksmuseum Twenthe over het wisselen en aanvullen van onze Van Heelkunstcollectie. Dat kan heel goed in het nieuwe souterrain."

Voor de Van Heelcollectie moet het museum aan hoge veiligheidseisen voldoen en dat kan nu. "Ons eigen Van Heeldeel kan weg uit het kasteel plus de nieuw besproken aanvulling. Dat geeft in het kasteel nieuwe ruimte. Onze depots zitten boordevol mooie spullen, maar het is jammer als je het niet ziet. Daarnaast is opslag kostbaar, terwijl je er niets voor terugkrijgt. Komt bij dat we een grote toeloop hebben vanuit het onderwijs en zitten geweldig verlegen om ruimte voor educatieve doeleinden. Ook daar zien we mogelijkheden," licht Bakker toe.

De plannen komen op een gunstig moment. "Rijssen bestaat dit jaar 775 jaar en daar passen de ambitieuze plannen prima bij. We willen graag Hanzestad worden. Er is een nieuwe gemeenteraad aangetreden en er komt een nieuw collegeprogramma. We willen daar met onze plannen graag in opgenomen worden," zegt Bakker. "We hebben keihard gewerkt om de plannen een kleine week eerder naar buiten te brengen, maar dat is nét niet gelukt. Maar aanstaande zaterdag is ook een heel mooi moment voor iedereen om even een kijkje te nemen op het museum. Van harte welkom," aldus Bakker.

Meer berichten