Maureen Smeijers heeft in 2012 ook meegedaan aan de Ketting van Ballonnen.  Foto: Iris Spaink.
Maureen Smeijers heeft in 2012 ook meegedaan aan de Ketting van Ballonnen. Foto: Iris Spaink. (Foto: Maureen Smeijers)

'Ik wil heel graag iets terug doen'

RIJSSEN - De van oorsprong Rijssense Maureen Smeijers doet deze zomer van 11 tot en met 17 augustus mee aan de Ketting van de Ballonnen. Dit is een sponsorfietstocht georganiseerd door de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). Samen met 24 andere jongeren staat ze week op de trappers om geld op te halen voor dit goede doel.

Alle deelnemers hebben ieder dan ook een eigen speciale reden om mee te doen. En allemaal heeft dit te maken met kinderkanker.Sommige deelnemers hebben zelf kanker gehad, bij sommigen is het hun broer of zus en voor sommigen is hun broer of zus als kind overleden aan kanker. De belangrijkste reden dat Maureen mee doet is omdat haar grote broer Anne Jan op 15-jarige leeftijd is overleden aan leukemie.

VOKK
"In de tijd van zijn ziek zijn en na zijn overlijden hebben wij thuis veel steun gehad aan de VOKK," vertelt Maureen. "Zij organiseren veel verschillende activiteiten voor gezinnen met een kind dat kanker heeft of had. Enkele voorbeelden hiervan zijn de informatiebijeenkomsten over allerlei verschillende onderwerpen, weekendkampen voor jongeren waar ik vaak mee ben geweest, leuke dagjes uit, het mentorprogramma voor de zieke kinderen en misschien wel de bekendste is de KanjerKetting. Bij de KanjerKetting krijgen de zieke kinderen voor elke behandeling die ze ondergaan een kraal aan hun eigen ketting en die ketting kan uiteindelijk wel enkele tot tientallen meters lang worden. Een herinnering die hun hele ziekenhuisperiode laat zien."

Steun
Maureen: "Dankzij deze activiteiten heb ik veel mensen leren kennen die hetzelfde hebben meegemaakt en waar ik veel steun aan heb gehad. Bij hen hoef je het verhaal niet van voor tot achter te vertellen, maar heb je aan een paar woorden wel genoeg. Sommige mensen zijn zelfs vrienden voor het leven geworden. En daar ben ik de VOKK heel dankbaar voor. Dat is dan ook één van de redenen dat ik heel graag iets terug wil doen."

Hart onder de riem
"In augustus fietsen wij dan ook een week lang door de provincie Utrecht om de ene na de andere sportieve activiteit te doen. In 2012 deed ik ook mee en toen fietsen we heel Nederland door, wel 650 kilometer," aldus Maureen. "We gingen langs alle kinderoncologische centra om bij de kankerpatiëntjes langs te gaan en ze een hart onder de riem steken. Maar nu is er het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht en komen alle patiëntjes daar te liggen. Daarom is ook de start en finish hier en gaan we hier langs bij de kinderen om ze moed in te spreken en te blijven strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte. Omdat de tocht nu korter is, gaan we 'als compensatie' elke dag een andere sportieve uitdaging aan. Wat die uitdagingen zijn, is nog een verrassing. Maar volgens de organisatie zal het niet makkelijk zijn."

Meer berichten