Foto: Stichting Viering Nationale Feestdagen

Stilstaan bij vrijheid

HOLTEN - In het kader van de herdenking van de bevrijding van Holten op 8 en 9 april 1945 verzorgen de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) en de Oudheidkamer Hoolt'n gezamenlijk een aantal activiteiten. Op maandagmorgen 9 april wordt de vlag gehesen bij het Holtense Kulturhus.

Om 9.30 uur wonen de leerlingen en begeleiders van groep 8 van OBS de Holterenk een lezing over de Jodenvervolging bij in de Oudheidkamer. Vervolgens gaan de scholieren vanaf 10.00 uur op diverse plekken in de Dorpsstraat, Oranjestraat en de Burgemeester van der Borchstraat in Holten de Stolpersteine (struikelsteentjes) poetsen. Na afloop ontvangen zij in de Oudheidkamer koek met limonade en een herinneringsboekje.

Voor belangstellenden is er op maandag 9 april om 14.00 uur een rondleiding op de Canadese Begraafplaats in Holten. Mensen worden verzocht zich vooraf aan te melden bij de Stichting Viering Nationale Feestdagen via 0548-36 23 06 of joke.voordes@hotmail.com. De kosten bedragen 3 euro.

Om 19.00 uur toont de werkgroep Film van de Oudheidkamer in de voormalige raadzaal een film van de heren G. Dijkink en J. Stam, getiteld 'Oorlogservaringen'. Ook hiervoor is aanmelding verplicht. Dit kan bij de Oudheidkamer via 06-83 14 32 97 of via oudheidkamer-holten@home.nl. Aan de filmavond zijn geen kosten verbonden.

Stolpersteine
Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een monument voor de slachtoffers. Demnig bracht deze stenen aan op het trottoir van woonhuizen van mensen die destijds door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gestanst.

Meer berichten