Leerlingen van Reggesteyn zijn met emmers water en borstels op pad gegaan om de jaarpalen weer toonbaar te maken.
Leerlingen van Reggesteyn zijn met emmers water en borstels op pad gegaan om de jaarpalen weer toonbaar te maken. (Foto: Floor Looy)

Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

door Floor Looy

HOLTEN - In 1871 wordt in Holten een nieuwe politieverordening van kracht. 'De bewoners zijn voortaan verplicht op zaterdag een uur voor zonsondergang de straat voor hun huis schoon te vegen. Joodse bewoners mogen dat op vrijdag doen.' (Wereldtijdpadpaal 1871).

Wij stonden lange tijd tot ver over de grenzen bekend als een bijzonder proper volkje. Buitenlanders waren verbaasd over hoe vaak de stoepen werden geschrobd. De ramen werden tenminste eenmaal per week gelapt. Het grint rond de huizen werd regelmatig geharkt. In de meeste huizen kon je van de vloer eten. Maar het bestuur van Holten vindt dat kennelijk niet genoeg. Ze verplicht honderdvijftig jaar geleden de burgers ook de straat voor hun huis schoon te vegen. Weliswaar is er in die tijd minder zwerfvuil als vandaag de dag, maar het opruimen van paardenvijgen en koeienvlaaien is natuurlijk ook geen pretje.

Voor hele generaties huisvrouwen brak in het vroege voorjaar een drukke tijd aan: de grote schoonmaak. De kolenkachel werd van de schoorsteenmantel getrokken. Vloer- en tafelkleden, matrassen, kussens, ze gingen allemaal naar buiten om te luchten. Het geluid van mattenkloppers was niet van de lucht. Complete interieurs gingen naar buiten. De winterkleding hing aan de waslijn voor het weer voor maanden de kast in ging. Er werd gesopt en geboend. Het huis werd letterlijk met ragebollen en bezemen gekeerd. Geen overbodige luxe, want de huizen waren in die tijd erg klein om het vaak ruime kindertal te huisvesten. Bovendien produceerden de kolenkachel en het fornuis veel fijnstof en roetaanslag. In het najaar was de noodzaak van een grote schoonmaak minder urgent. De minder grondige schoonmaak - de 'uithaal' - was bedoeld om het huis 'winterklaar' te maken.

Schoonmaakvirus
Het lijkt er op dat we in onze tijd minder last hebben van het schoonmaakvirus. Hoewel… het weekblad Margriet presenteerde in maart 2016 nog een serieus stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak: (1) Begin in de badkamer. (2) Maak vervolgens de keuken schoon. (3) Ga daarna door naar de woonkamer. (4) Vergeet de slaapkamer niet en (5) laat je vloeren en ramen glanzen. Kortom: aan het werk!

Ook het Wereldtijdpad ontkomt in het voorjaar niet aan een grondige schoonmaak. De meer dan 2000 jaarpaaltjes, 40 informatiepanelen en andere objecten die langs het pad staan, zijn aan een poetsbeurt toe om ze voor de langs trekkende wandelaars en fietsers weer toonbaar te maken. Op 9 maart jongstleden gingen 75 vrijwilligers tussen Rijssen en Holten met emmers en borstels op pad. Dat gebeurde in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. 54 leerlingen van scholengemeenschap Reggesteyn namen het leeuwendeel van de schoonmaak voor hun rekening. Klasse!

Meer berichten
Shopbox