De ravage was enorm. Liters bluswater kwamen door het plafond naar beneden. De winkel biedt een troosteloze aanblik. Eigen foto.
De ravage was enorm. Liters bluswater kwamen door het plafond naar beneden. De winkel biedt een troosteloze aanblik. Eigen foto. (Foto: Ter Maat)

Uitslaande brand bedwongen; supermarkt komende weken dicht

RIJSSEN -  Normaal gesproken staat de parkeerplaats voor de Plus supermarkt aan het Beatrixplein zaterdag rond het middaguur vol auto's. Deze zaterdag is de ingang afgezet met lint en staat op de parkeerplaats een grote container van Dolmans Calamiteiten Diensten. Door een felle uitslaande brand brandde donderdagmiddag een appartement boven de zaak volledig uit. Die brand legde voor de komende weken ook de verkoopactiviteiten van Plus Ter Maat plat.

Dat het een felle brand was is goed te zien aan de restanten van het zwartgeblakerde appartement. Gelukkig raakte er niemand gewond. Bewoners waren weg en de supermarkt werd op tijd ontruimd. Hoewel de brandweer het vuur tijdig meester was en voorkwam dat de brand zich uitbreidde, is de schade, ook in de supermarkt, aanzienlijk.

Liters bluswater kwamen door het plafond naar beneden. De winkel biedt een troosteloze aanblik: lege en besmeurde schappen, her en der nog een waterplas, een vernield plafond en een pittige brandlucht. Met man en macht zijn medewerkers deze zaterdag bezig met het leegpakken en opruimen van de zaak. Tijdens de brand moest de electriciteit afgesloten worden en dat betekent dat ook alle vriezers en koelingen leeggepakt moeten worden.

Voedselbank
Bij een brand is het protocol van de Keuringsdienst van Waren dat alles weg moet, ook alle goederen die onbeschadigd zijn. Een groot deel van die onbeschadigde goederen ging naar Voedselbank West Twente. In het kantoor is Annet ten Den - ter Maat deze dag bezig met het afbellen en mailen van klanten die online hun bestelling geplaatst hebben: "We vinden het heel vervelend dat we onze klanten teleur moeten stellen; dat is niet wat we willen. Klanten kunnen nog wel online boodschappen bij ons doen door deze te bestellen via Plus Blankhorst in Markelo. Wij verzamelen daar de boodschappen en bezorgen ze persoonlijk." Via de Facebookpagina en website houdt Plus Ter Maat belangstellenden op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Otto ter Maat: "We hopen de deuren voor Pasen weer open te doen. Maar veel hangt af van de snelheid waarmee het dak en de vloer van het appartement weer waterdicht zijn."

Veel blijken van medeleven komen bij de zaak binnen. "Oud-medewerkers bellen op. Onze klanten leven mee. We krijgen kaarten, telefoontjes, mailtjes, appjes, er wordt gereageerd op facebook. En we krijgen van alle kanten hulp aangeboden. Dat doet gewoon goed." Ter Maat: "Gelukkig is de schade alleen materieel. We zetten er met z'n allen de schouders onder en maken er weer iets moois van."

Meer berichten
Shopbox