Bij het vervangen van het tapijt moet alles van de plaats, zoals dit antieke kabinet dat met de nodige voorzichtigheid aangepakt moet worden. Foto: Jan Joost.
Bij het vervangen van het tapijt moet alles van de plaats, zoals dit antieke kabinet dat met de nodige voorzichtigheid aangepakt moet worden. Foto: Jan Joost. (Foto: Jan Joost)

Reorganisatie Rijssense Musea krijgt steeds meer gestalte

door het Rijssens Museum

RIJSSEN - De reorganisatie van de Rijssense Musea krijgt geleidelijk aan steeds meer gestalte. De afgelopen weken is hard gewerkt om in diverse ruimtes nieuw tapijt te leggen. Een klus die de nodige voorbereiding vroeg, omdat intussen de bezoekers wel gewoon toegang tot de musea moeten blijven houden.

Volgens Gerrit Dannenberg van de Rijssense Musea verlopen de werkzaamheden volgens plan. "Dat kan alleen door grote inzet van onze vrijwilligers en daar zijn we blij mee." Er staan nog diverse maatregelen op de rol, maar hij vindt reorganisatie wel een wat groot woord. "Laten we het houden op noodzakelijke aanpassingen, waarbij we ons wel steeds heel goed afvragen hoe we rekening kunnen houden met allerlei verandering in het museumlandschap."

Praktisch
Bij het museum hecht men vooral aan een praktische aanpak. "Als je begint met het tapijt op de eerste verdieping van het kasteel heb je al een mooie aanleiding om zaken in gang te zetten," zegt Dannenberg. "Het tapijt laten reinigen was geen optie meer, want dat een kortdurende oplossing. Daarom is gekozen voor nieuwe vloerbedekking in de stijlkamer, de gang naar de wisselzaal, de klederdrachtkamer, de stadsgeschiedeniskamer en de grote combi-ruimte waarin vergaderd, gewerkt en geëxposeerd wordt."

Bij het tapijt vervangen moet alles vanzelfsprekend van zijn plaats. "En juist dat dwingt meteen ook om na te denken over de vraag of alles ook weer terug moet. Er zijn vitrines verplaatst. In de stadsgeschiedeniszaal is de grote antieke deur van het belastingkantoor beter gepositioneerd en de antieke bokkenkar van dokter Stokkers is eruit gehaald. Dat geeft een beter ruimtelijk effect en de zaal is nu beter toegankelijk voor rond te leiden groepen."

Toekomstbestendig

Intussen wordt ook sterk nagedacht over het toekomstbestendig maken van het Internationaal Brandweermuseum. "Het brandweermuseum trekt nog altijd veel bezoekers. Maar het is intussen wel bijna dertien jaar geleden dat het gerealiseerd is in het Tweede Bouwhuis. Bovendien is er een enorme voorraad spullen in opslag die veel mogelijkheden biedt. Vandaar ook dat we een werkgroep hebben ingesteld en daaruit zijn al diverse voorstellen gekomen om het brandweermuseum dit jaar een grondige facelift te geven."

Naast de vaste collecties is nog twee weken de tijdelijke tentoonstelling over het Aramese erfgoed te zien. De Werkgroep Wisselexposities heeft voor dit jaar weer een boeiend programma samengesteld. Kunstenaar Bert Aalbers opent binnenkort een expositie van zo'n honderd intrigerende kunsttafeltjes.

Fotobijschrift: Bij het vervangen van het tapijt moet alles van de plaats, zoals dit antieke kabinet dat met de nodige voorzichtigheid aangepakt moet worden.

Foto: Jan Joost

Meer berichten
Shopbox