Rianne Aarnink-Klein Brinke is  geriatriefysiotherapeut bij Fysio Medisch Centrum Rijssen.
Rianne Aarnink-Klein Brinke is geriatriefysiotherapeut bij Fysio Medisch Centrum Rijssen. (Foto: Fysio Medisch Centrum Rijssen)

Geriatriefysiotherapie? Fysiotherapie voor ouderen!

door Fysio Medisch Centrum Rijssen

RIJSSEN - Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Er kan sprake zijn van grote zelfzorgtekorten en een toenemende hulpvraag. De meeste problemen worden ervaren op het gebied van het dagelijks bewegen waarbij zelfredzaamheid en zelfstandigheid in de woonsituatie centraal staat. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut.

Rianne Aarnink-Klein Brinke, geriatriefysiotherapeut bij Fysio Medisch Centrum Rijssen, ziet regelmatig ouderen die bijvoorbeeld problemen ervaren met balans en/of moeite hebben met opstaan en traplopen.

"Niet vreemd dat ouderen merken dat het allemaal niet meer zo wil als toen men jonger was, want wanneer we 80 jaar zijn hebben we nog maar ongeveer de helft van onze spierkracht in vergelijking met dat toen we 30 waren. Het klopt dus dat leeftijd samengaat met achteruitgang van de spierkracht en conditie, maar het is jammer dat het onbekend is dat ouderen ook nog trainbaar zijn.

Al zijn we 90, ook dan is nog een spierkrachttoename van 20 tot 40 procent mogelijk. Dit kan dan vaak net genoeg zijn om weer makkelijker uit de stoel op te kunnen staan. Ook qua balans en conditie is er nog vooruitgang mogelijk, waardoor iemand bijvoorbeeld wel ergens (veilig) naar toe kan lopen."

Waarom deze fysiotherapie?
De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom. Iemand hoeft daar niet per se oud voor te zijn.

Specifieke kennis
De geriatriefysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de ouderen en de daarbij meest voorkomende ziektebeelden.Er wordt vooral oefentherapie aangeboden, gericht op het verminderen van klachten bij het dagelijks bewegen, zodat de patiënt zo zelfstandig mogelijk blijft in het dagelijks handelen en hierdoor toenemende afhankelijkheid verminderd. Hierbij wordt ook nauw samengewerkt met andere (para)medici.

Meer informatie
Voor meer informatie kan gemaild worden naar info@fysiomedischcentrumrijssen.nl. Bellen kan ook: 0548-21 50 15.

Meer berichten
Shopbox