Foto: Jan Joost

Expositie De Verborgen Parel

door het Rijssens Museum

RIJSSEN - Isa Kahraman en Gewargis Acis van Syrisch-Orthodoxe gemeenschap geven maandag 5 maart achtergrondinformatie bij de expositie De Verborgen Parel in de de Rijssense Musea aan de Kasteellaan 1.

Kahraman vertelt over de achtergronden van de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap in Rijssen waarvan hij deel uitmaakt. Wanneer en waarom zijn ze hier gekomen? Wat was hun beweegreden en hoe is hun vestiging in Rijssen en elders in Twente en de wereld in het werk gegaan? Gewargis Acis is docent Syrisch-Orthodoxe taal en liturgie. Hij onderwijst wekelijks de kinderen van de Rijssense Syrisch-Orthodoxe gemeenschap.

Tekst en uitleg
Na de korte lezingen in 'n Koffiehook van het brandweermuseum volgt een korte pauze. Wie dat wil kan dan oversteken naar het kasteel voor een bezoek aan de expositie. De tijdelijke expositie De Verborgen Parel is in de wisselzaal op de eerste verdieping, maar begint al in de galerij. Kahraman en Acis zijn er bij om tekst en uitleg te geven.

De inloop met koffie is vanaf 19.40 uur. De lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar voor twee keer koffie met iets erbij wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd. Aanmelden is niet verplicht, maar wie verzekerd wil zijn van een zitplaats, kan zich aanmelden per mail info@rijssensmuseum.nl of telefonisch via 0548-514 261.

Grote belangstelling
De tijdelijke tentoonstelling is georganiseerd door de Aramese Federatie in samenwerking met de vereniging Abgar Rijssen en de Rijssense Musea. Burgmeester Hofland opende onlangs de expositie onder grote belangstelling. De Rijssense Syrisch-Orthodoxe gemeenschap had gezorgd voor speciale hapjes. Om de goede verhoudingen met de Rijssense gemeenschap te onderstrepen, had een aantal Syrisch-Orthodoxe meisjes zich in traditionele Rijssense klederdracht gestoken. Een gebaar dat bijzonder werd gewaardeerd. Zaterdagmiddag bezochten de kinderen van de Rijssense Syrisch-Orthodoxe gemeenschap de expositie.

3000 jaar oude geschiedenis

De tentoonstelling duurt tot en met 15 maart en is gebaseerd op De Verborgen Parel, een driedelig naslagwerk over de Syrisch-Orthodoxe Kerk en haar Aramese Erfgoed. Dit naslagwerk is ook in te zien op de expositie. Er zijn foto's, schilderijen, teksten en voorwerpen over de 3000 jaar oude geschiedenis van de  Arameeërs en de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Ook zijn er geestelijke liederen in het Aramees te horen.

De Arameeërs zijn een oud volk. Zij spreken het Aramees, de taal die Jezus ook sprak. Het Aramees is een van de weinige talen in de wereld die al ruim 3000 jaar wordt gesproken én geschreven. Het Aramees was zo'n 1500 jaar de voertaal van het hele Midden-Oosten. Nederland telt anno 2018 ongeveer 30.000 Aramese christenen afkomstig uit Turkije, Syrië, Irak of Libanon. De meeste Aramese christenen in Nederland behoren tot de Syrisch-orthodoxe kerk.

Vertegenwoordigen

De Aramese Federatie werd in 1989 opgericht door de Aramese verenigingen Platform Aram Enschede, SAVO Oldenzaal, Baradaeus Hengelo en Abgar Rijssen om de Aramese gemeenschap in Nederland te vertegenwoordigen. De Aramese Federatie is lid van de World Council of Arameans (WCA), de wereldwijde overkoepelende organisatie van de nationale Aramese federaties. Dit is tevens de enige erkende Aramese niet-gouvernementele organisatie (ngo) met een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties.

Meer berichten
Shopbox