Voor lijsttrekker Herman Klein Velderman staat keuzevrijheid voor ondernemers en inwoners de komende vier jaar voorop.
Voor lijsttrekker Herman Klein Velderman staat keuzevrijheid voor ondernemers en inwoners de komende vier jaar voorop. (Foto: D66 Rijssen-Holten)

D66: 'Minder regels en meer overlaten aan de inwoners'

RIJSSEN/HOLTEN -De lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart stellen zich de komende tijd voor. Deze keer is Herman Klein Velderman van D66 aan de beurt. Klein Velderman is 51 jaar en woont samen in Holten, waar hij ook geboren en getogen is.

Wat onderscheidt uw partij het meest van de andere partijen?
"D66 is een partij die met inwoners van de gemeente het gesprek aan durft te gaan. We geven aandacht aan de communicatie tussen overheid en inwoners. Ook breken we muren af in onze hokjesmaatschappij. In de raad durven we onderwerpen te benoemen die voor andere partijen onbespreekbaar zijn."

U mag één dag de baas in de gemeente zijn. Wat zou u direct doen?
"Ik zou aan alle ondernemers de keuze laten wanneer ze open willen zijn, de hondenbelasting afschaffen en bewoners actief informeren over alles wat er in de buurt gebeurt."

Welk college heeft uw voorkeur?
"Gezien de verkiezingsprogramma's is het logisch dat er een combinatie van CDA-VVD-PvdA-D66 wordt nagestreefd. Ik zie graag dat een informateur een onafhankelijk oordeel vormt op basis van de verkiezingsprogramma's en gesprekken met partijen."

Bent u beschikbaar als wethouder?
"Ik ben beschikbaar als wethouder waarbij mijn voorkeur uitgaat naar een college met drie wethouders van meerdere partijen."


Wat is voor u het belangrijkste onderwerp voor de komende vier jaar?
"Voor mij staat keuzevrijheid voor ondernemers en inwoners voorop en dat inwoners en bedrijven zich serieus genomen voelen. Het is belangrijk dat ondernemers zelf kunnen kiezen of ze open willen op zondag. Ook heeft de horeca ruimte nodig om langer open te kunnen als ze dat willen. In de zomer de terrassen langer open en ook de verantwoordelijkheid dit met de omgeving goed te regelen. Ik wil minder regels en meer overlaten aan de inwoners zelf, hondenbelasting mag worden afgeschaft. Ook vind ik het belangrijk dat er zich meer verschillende bedrijven gaan vestigen en dat ervoor jongeren meer woningen beschikbaar komen. Daarnaast moeten we stevig inzetten om CO2-neutraal te worden. Woningen van het gas af en energie opwekken met wind en zon. Ik wil samenwerken met omliggende gemeenten om die doelen te halen."

Waar wilt u over vier jaar trots op zijn?
"Dat inwoners trots zijn op hun wijk, buurtschap of dorp, het centrum van Holten af is en het centrum in Rijssen gezellig is geworden met leuke horecagelegenheden die ook op zondag open zijn. Het zou ook mooi zijn als er zich in Rijssen-Holten meer innovatieve bedrijven hebben gevestigd die voor andere banen zorgen en jongeren in de gemeente houdt en zelfs aantrekt. Tot slot hebben we bereikt dat inwoners zich serieus genomen voelen en er plaats is voor elke inwoner, onafhankelijk van geloof, voorkeur, achtergrond en leeftijd."

Wat is voor u het mooiste stukje van de gemeente en waarom?
"Mijn mooiste stukje van de gemeente is het heidegebied midden op de Holterberg en waar je uitkijkt over de hei en kunt genieten van de rust en het uitzicht. Ik sport regelmatig in de Holterberg en kan daar erg van genieten."

Meer berichten
Shopbox