Foto: GroenLinks Rijssen-Holten

'Geef Rijssen en Holten haar historische karakter terug'

door GroenLinks Rijssen-Holten

RIJSSEN/HOLTEN -  GroenLinks wil een mooie plek om te wonen. Ze wil het historisch karakter in het centrum van Holten en Rijssen herstellen door gevels in authentieke stijl terug te brengen.

In het centrum van Rijssen en Holten zijn in de jaren '70 en '80 veel karakteristieke panden verloren gegaan. In die tijd is veel van het authentieke centrum verdwenen. GroenLinks wil dat de gemeente winkeliers en bewoners gaat helpen om hun voorgevels in authentieke stijl terug te brengen. Daarmee kan de identiteit van zowel Rijssen als Holten versterkt worden en de toeristische aantrekkingskracht vergroot worden.

De partij verwacht dat in het kielzog hiervan het winkelcentrum aantrekkelijker wordt voor ondernemers met kleinschalige lokale winkels en voor horeca.De partij heeft de ondernemersvereniging HABI in Rijssen en de Holtense Handelsvereniging over het plan geïnformeerd. In Holten werd direct enthousiast gereageerd. De waarde van een karakteristieke Smidsbelt werd direct gezien.

Wie op Google Holten intypt, kan zien dat Holten zichzelf nu op internet en in andere media aanprijst met een foto van het kerkje en het enige overgebleven historische winkelpand. Lijsttrekker Camiel Versluis ziet graag dat Rijssen-Holten een degelijke basis legt voor het terugbrengen en het behoud van historisch karakter door duidelijk kaders te stellen voor beide centra in het welstandsbeleid. Bij voorkeur met referentiebeelden. Daarmee kan ervoor gezorgd worden dat alle winkels en horecapanden die in de toekomst verbouwd of gebouwd worden aan een historisch referentiebeeld voldoen. Dat is de beste garantie om op lange termijn de doelstelling te halen en om het historische karakter blijvend te conserveren. Om het herstel te versnellen kan de gemeente om de tafel gaan met winkeliers en ondernemers. Samen kunnen zij praktische oplossingen bespreken om het historisch aangezicht te herstellen bij gevels waar dit verloren is gegaan. Net als voor het beleid van gevelverfraaiing kan de gemeente een fonds instellen. Ditmaal niet om bestaande historische voorgevels van aantastingen, reclames en luifels te ontdoen, maar om gebouwen die het aangezicht van het centrum geweld aan doen van een nieuwe voorgevel te voorzien in authentieke stijl. Bij stijlloze panden uit de jaren '70 kan dat bijvoorbeeld redelijk eenvoudig met een voorzetgevel.

Meer berichten