Foto: Jan Wessels

Op weg naar Jordanië deel 10: Vanuit het ziekenhuis

Deze keer een iets andere column. Deze schrijf ik namelijk op mijn kamer in het ziekenhuis van Deventer. Ik heb een nachtje in het ziekenhuis geslapen. Niet schrikken, het is waarschijnlijk niet ernstig. Het zit namelijk zo: ik heb al een tijdje last van dat mijn ademhaling 's nachts stopt tijdens het slapen. Nu is dit in eerste instantie niet zo bijzonder, want dit heeft iedereen. Ik snurk echter ook heel veel en heel hard. Dit kan een teken zijn van slaapapneu.

Om te testen of ik eventueel slaapapneu heb, moet ik een nachtje in het ziekenhuis slapen op de slaappoli. De zuster heeft meetapparatuur aangesloten op mijn borst en buik. Ook werd er een slangetje in mijn neus gedaan die de ademhaling kon meten. Ik had hier gelukkig geen last van, het slangetje ging maar een centimeter in mijn neus. Tevens werd het zuurstofgehalte gemeten en werd de hartslag geregistreerd. Ik was helemaal mobiel en kon dus gewoon lopen. Gelukkig heb ik gewoon goed en normaal geslapen, zodat de registratie goed is verlopen. Volgende week moet ik naar het ziekenhuis om de uitslag op te halen. In ieder geval weet ik dan of ik wel of geen slaapapneu heb.

Wat is slaapapneu? Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomen. Iedereen heeft weleens slaapapneu in zijn slaap. Men spreekt van een slaapapneu-syndroom bij meer dan vijf stilstanden per uur. Na een onderbreking in het ademhalen volgt een periode van min of meer normaal ademen, waarna er weer perioden van ademstilstand komen. Deze perioden van ademstilstand kunnen relatief kort zijn en variëren van vijftien tot dertig seconden. Perioden langer dan dertig seconden komen ook voor. Dan wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. De hersenen geven het lichaam dan een signaal om wakker te worden. Na het ontwaken, vaak met een schok, wordt de ademhaling weer hervat. Zo, dat is ook weer opgeschreven. Nu nog even een ontbijtje om mijn ziekenhuiskamer en dan weer naar huis en naar mijn werk in Goor. Ik ben loonadministrateur en ik heb nu de eerste loonverwerking van dit jaar. Ik kan dan iedereen weer blij maken met zijn of haar salaris. Wat heb ik toch een leuke job!

Ook heb ik weer tien kilometer hardlopen. Dit is de zogenaamde volle maanloop. Omdat het volle maan was kon je 's avonds mooi hardlopen met goed zicht van de maan. We gaan dan met een groep hardlopen op de toeristenweg tussen Nijverdal en Holten. Deze weg is dan verboden voor het autoverkeer en afgesloten voor auto's.

Je kunt dan ontzettend mooi genieten van het hardlopen en van Gods schepping. Mooi zoals alles is gemaakt! We hebben een half uur hardgelopen vanuit Nijverdal (bij het vroegere Dalzicht) richting Holten. Na een half uur draaiden we dan weer en zijn we hardlopend teruggegaan richting Nijverdal. In totaal hebben we dus een uur hardgelopen. Iedereen was dan ongeveer weer tegelijk terug bij de parkeerplaats. Zo kun je dus tegelijk genieten van het hardlopen en van de mooie natuur.

Rijssenaar Jan Wessels doet mee aan de tweede Muskathlon in Jordanië die plaatsvindt van 6 tot en met 13 oktober en schrijft over de voorbereidingen.

Meer berichten