Vergeleken met het goudhaantje is de raaf een reus.
Vergeleken met het goudhaantje is de raaf een reus. (Foto: Natuurmuseum Holterberg / Anton van Beek)

Op de Holterberg zijn grote raven te vinden

HOLTEN - Mooi zingen kan hij niet, maar toch is de raaf een zangvogel en wel onze grootste. Onze kleinste zangvogel is het goudhaantje. Op de foto, gemaakt in het natuurmuseum op de Holterberg, staan reus en klein duimpje gebroederlijk naast elkaar. Voor de raaf is het voorjaar inmiddels begonnen.

Zijn zang, als je daar van zou kunnen spreken, is een laag en verdragend gekras. Boven de grote heidecomplexen van Holterberg kunnen we de grote vogels nu in februari hun baltsvluchten zien maken. Acrobatische vliegtoeren worden uitgehaald. Het mannetje en vrouwtje buitelen hoog in de lucht om elkaar. Knap voor zulke grote vogels met een spanwijdte van honderdtwintig centimeter. Een spectaculair gezicht. Raven zijn groot, maar omdat ze altijd heel hoog vliegen en een verborgen bestaan leiden in de bossen valt dat niet op. Overvliegende raven, vaak zijn ze met z'n tweeën, maken een onmiskenbaar diep laag krassend geluid. Meestal hoor je ze eerder dan dat je ze ziet. Op de Holterberg zijn de kraaien sinds eind vorige eeuw terug als broedvogel, hoewel het maar om enkele paartjes gaat. Door vervolging waren ze lang geleden verdwenen uit ons land. Zo'n grote zwarte kraai kan niet deugen! Hij zou de pest overbrengen, onheil aankondigen, lijken pikken, kleine kinderen roven. Kortom: redenen genoeg het ondier te vernietigen. En dat is gelukt. De aaseter, want dat is hij, verdween. Tot midden jaren zeventig op de Veluwe het plan werd opgevat de vogels een nieuwe kans te geven en werden raven uit Duitsland uitgezet. Dat ging boven verwachting goed. Op de Veluwe is veel wild en als die dood gingen bleven de kadavers liggen als aas voor andere dieren. En zo werden raven de gieren van de Veluwe en groeide de populatie. Vanuit Gelderland zijn de vogels op de Holterberg en op meer plekken terecht gekomen. De populatiegroei stokt vooral door het verbod dieren in het wild te laten liggen. Als intelligente vogel stappen de kraaien dan over op ander voedsel en zijn dus eigenlijk alleseters.

Mythe
Veel verhalen en sages zijn er rond de zwarte vogel. Op de Tower Bridge in Londen huizen altijd minstens zes raven. De mythe zegt dat wanneer de vogels verdwijnen Engeland vernietigd zal worden. Nu zal dat niet snel gebeuren omdat er speciaal voor de Tower raven worden gefokt en de dieren aan hun vleugels deels gekortwiekt zijn, zodat de lust tot wegvliegen hun vergaat. Bovendien worden ze goed gevoerd.

Wodan
Bekend is het verhaal van de Germaanse god Wodan, die iedere ochtend twee raven de wereld in stuurde. ''s Avonds kwamen Huginn en Munnin terug om te vertellen wat ze gehoord en gezien hadden. Spionnen dus.De Holterberg-raven maken grote zwerfvluchten en verschijnen regelmatig boven Holten. Wanneer ik ze dan hoor en omhoog kijk moet ik altijd denken aan dat wonderlijke verhaal van Wodan. Mooie vogels, ze doen geen mens kwaad.

Natuurmuseum
Kijk voor meer informatie over Natuurmuseum Holterberg en de diverse activiteiten op de website.

Meer berichten