: Personeel van Oabramsdika (staand v. l. n. r. ) onder andere Jenny Dasselaar, Dina Harbers en anderen. Foto: Rijssens Museum.
: Personeel van Oabramsdika (staand v. l. n. r. ) onder andere Jenny Dasselaar, Dina Harbers en anderen. Foto: Rijssens Museum. (Foto: Rijssens Museum / Wim Vlogtman)

Havezate Kroniek oaver Oabramsdika

door Rijssens Museum

RIJSSEN - De nieuwste Havezate Kroniek is uit. In het historisch kwartaalblad van de Rijssense Musea staat weer een veelheid aan artikelen over de geschiedenis van Rijssen en de Rijssenaren.

Wim Vlogtman vervolgt zijn serie over 'n Smidn-Eane, het laatste gedeelte van huidige Grotestraat. Hij schrijft over de geschiedenis van Oabramsdika. Hij begint zijn verhaal met: "Iedere morgen liep ik vanuit de Grotestraat door de Enterstraat naar de Oranjeschool. Dan zag ik aan de overkant de benzinepompen van Hodes (Nölke). Daar rook het naar benzine en olie. Er was ook een groot winkelpand waar regelmatig mensen in- en uitkwamen. Je wist niet beter, Oabramsdika bestond al sinds mensenheugenis.' Er stond een benzinepomp aan de straat en één op het trottoir, met een voor die tijd bekend merk: Caltex-benzine.(..) aan de linkerkant het café van Kamphuis met een reclameplaat van Vollenhovens bieren aan de gevel. Rechts een auto die aan het tanken is. Het pand van 'Oabramsdika' was dominant in het straatbeeld."

Paul van Vliet
Marinus Gerritsen legt uit wat de relatie is tussen zijn familie en Liselore Gerritsen, de ex van cabaretier Paul van Vliet. Joop Voortman schrijft een boeiende beschouwing over het jubilerende carillon in de Schildkerktoren. Mooie foto's erbij van de klokken. Brandweerman Henk van den Noort zorgde voor een wetenswaardig artikel over gevaarlijke stoffen.

Kraa
En Jan dan de Maat beschrijft de zeldzame Ravenstein Bijbel van het Rijssens Museum. Gerrit Kraa vertelt wat Rijssen meemaakte van de Eerste Wereldoorlog en in de Dialectrubriek gaat het over de dialectuitdrukkingen kooks kenn en täslijk. De Havezate Kroniek verschijnt vier keer per jaar en is te koop in de Rijssense boekhandels. Het blad is gratis voor donateurs van het Rijssens Museum. Aanmelden als donateur kan per e-mail info@rijssensmuseum.nl of telefonisch 0549-514261 van dinsdag tot en met zaterdagmiddag.

Meer berichten