Deelnemers uit allerlei windstreken deden mee aan een nacht snelschaken. Foto: Schaakclub Rijssen.
Deelnemers uit allerlei windstreken deden mee aan een nacht snelschaken. Foto: Schaakclub Rijssen. (Foto: Schaakclub Rijssen)

Hing Ting Lai winnaar Rijssense Schaaknacht

door Schaakclub Rijssen

De Rijssense Schaaknacht 2017 zit er weer op. Een korte impressie van een gezellige nacht snelschaken. Na de succesvolle Schaaknacht in 2016, toen nog in verband met het 65-jarig-jubileum van onze club, besloot de organisatie om ook dit jaar weer een Schaaknacht te houden.

RIJSSEN - Dat de deelnemers het vorig jaar naar de zin hebben gehad bleek wel uit de goede opkomst en uit het feit dat we veel bekende namen/gezichten tegenkwamen. Er was dus ook geen enkele reden om de opzet van schaaknacht te wijzigen.

Van heinde en ver
Na veel voorbereidend werk gingen er op 28 december, 's avonds tegen 20.00 uur, 48 schakers eens goed voor zitten. De deelnemers kwamen overigens weer van heinde en ver. Natuurlijk uit Rijssen (van onze eigen vereniging) en omstreken, maar ook uit de overige windstreken van ons land. Daarnaast waren er een aantal Duitse 'Schachfreunde', en een schaker uit België. Het evenement kan dus rustig een internationaal toernooi worden genoemd. Bovendien was het met zes deelnemers met een rating van boven de 2000 een sterk bezet toernooi. Ook onder de deelnemers een flink aantal jeugdschakers van de Schaakclub Rijssen. Altijd even afwachten hoe 13-jarigen zo'n nacht doorstaan. Later zou blijken dat dat geen enkel probleem was en dat sommige van deze jonge schakers zich goed staande wisten te houden in het sterke deelnemersveld.

Wakker houden
Aan de catering mocht het natuurlijk niet liggen. In onze vaste speellocatie, Parochieel Centrum De Rozengaard (ook wel 't Honk genoemd), was het allemaal uitstekend verzorgd door Jan en Ineke en Gerrit en Annie en Willemien. Er was veel koffie (uiteraard) , oliebollen, tegen een of 11 was het tijd voor erwtensoep met broodjes, en in de tweede pauze (2.30 uur) was er voor iedereen een smakelijke gehaktbal. Je moet er wel wat voor doen om iedereen wakker te houden.

21 partijen
Het schaaktoernooi bestond uit elf voorrondes 'Zwitsers' (een competitievorm) en op basis van de ranglijst na deze rondes, werden er groepen van zes schakers gevormd.In elke groep werd er volgens een dubbele competitie afgewerkt, zodat iedere deelnemer tijdens de hele nacht 21 partijen heeft gespeeld. Het speeltempo werd bij alle partijen vastgesteld op tien minuten per persoon per partij.Tegen een uur of 7 in de morgen waren alle wedstrijden in alle groepen gespeeld en kon worden overgegaan tot de prijsuitreiking.

Winnaar van de eerste groep en daarmee winnaar van de Rijssense Schaaknacht 2017 was de 20-jarige Hing Ting Lai uit Amsterdam. Hij was koploper na de voorrondes en ook in groep 1 was hij met 8 punten uit 10 partijen de sterkste. Hij ging met de hoofdprijs van 150 euro naar huis.

Als tweede eindigde Tobias Kabos uit Almere met 7,5 punten en de derde plaats was voor de winnaar van vorig jaar Christian Richter uit Duitsland (7 punten). De plaatsen vier tot en met zes waren voor respectievelijk Youri Gerritse (Utrecht), Paul Wielebinski (Duitsland) en Murk Viersma (Wommels).

De winnaars in de overige groepen waren respectievelijk Lukas Schiermeyer, Etiën Alssema, Rick van Loy, Anne van der Klei, Martijn van den Belt, Rein Lingeman en Koen de Vries.

Als beste Rijssenaar eindigde het voormalig clublid Rutger Baan. In de tweede groep eindigde hij op de zesde plaats, wat een knappe prestatie genoemd mag worden.

Ervaring rijker
Met het slotwoord, de prijsuitreiking en de verloting kwam er een einde aan gezellige, prima verlopen Schaaknacht 2017. De deelnemers en de organisatie keerden moe, maar voldaan huiswaarts, wederom een ervaring rijker.

Meer berichten