De broers Harry (links) en Gerrit Oelen, voor de ingang van het ziekenhuis in Groningen. Ze hebben net gehoord dat de transplantatie door kan gaan. Foto: familie Oelen
De broers Harry (links) en Gerrit Oelen, voor de ingang van het ziekenhuis in Groningen. Ze hebben net gehoord dat de transplantatie door kan gaan. Foto: familie Oelen

Gerrit kreeg nier van broer: 'De mooiste kerst van mijn leven'

Hij voelt zich beter dan ooit. Gerrit Oelen (56) uit Nijverdal kreeg in november een donornier van zijn broer Harry. Zijn leven veranderde totaal. En hij verbaasde zich over de goede regelingen die er voor donoren worden getroffen.

Nijverdal - In de huiskamer van Gerrit Oelen staan doosjes met tabletten. Hij is ze net aan het sorteren. "Deze medicijnen moeten voorkomen dat de nieuwe nier afgestoten wordt", legt hij uit. Gerrit kreeg op 7 november van dit jaar een gezonde nier in het UMC Groningen.

Zijn broer Harry (55), die een straat verderop woont, stond één van zijn nieren af. "Door zijn donatie heeft mijn broer mij het leven gered. Ik wil wel van de daken schreeuwen hoe het voelt als je elkaar na zo'n operatie voor de eerste keer weer ziet. Dat is niet te beschrijven. Ik ben hem zo ontzettend dankbaar voor mijn nieuwe leven."

Gerrit voelde zich al 25 jaar niet goed, moe, uitgeput. "Mijn huisarts vertelde mij dat mij niets mankeerde. Maar op den duur weet je dat er iets mis met je is." Zes jaar geleden koos hij voor een andere huisarts en die stuurde hem meteen door naar het ziekenhuis. "Het bleek dat ik één nier had en die werkte nog maar voor 30 procent."

Glimlach

Een goede vriendin wilde één van haar nieren afstaan, maar toen zij in februari van dit jaar een herkeuring kreeg werd de donornier afgewezen. Broer Harry besloot daarop zijn nier af te staan en zich daarvoor te laten keuren. Drie maand later kwam het verlossende woord: het kon doorgaan. Omdat Gerrits nier nog maar voor zes procent functioneerde werd de operatie, die gepland was op 7 december, een maand naar voren gehaald.
Harry werd die dag om half acht opgehaald, en Gerrit vier uur later. De dag daarna zat Harry met een grote glimlach aan het bed van zijn broer. Gerrit: "Als je dan elkaar de hand schudt, dat is zo apart. Er kwamen zoveel emoties naar boven, onbeschrijflijk. Het is het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb. En gelukkig voelt Harry zich hartstikke goed. Hij hoeft ook geen medicijnen."
Gerrit wil middels deze krant een oproep doen om donor te worden. "Een doodzieke man naast mij op de ziekenhuiskamer kreeg een nier van een overledene. Drie dagen later stond hij aan mijn bed. Een donor geeft een ziek mens het leven."

Goed geregeld
Voor het afstaan van een nier door een gezond mens worden veel regelingen getroffen. "Je maakt je zorgen want je vraagt je af hoe dat met iemands werk moet, je mag immers drie maand geen zwaar werk doen na het afstaan van een nier. Maar dat blijkt allemaal geregeld, tot in de puntjes. De werkgever van diegene die een nier afstaat wordt drie maand doorbetaald. Alle kosten die de donor hiervoor maakt worden vergoed. De onderzoeksdag wordt met de werkgever geregeld. Zoland de donor in het ziekenhuis ligt krijgt de partner de hotelkosten en de maaltijden vergoed. Willen zijn of haar kinderen de donor bezoeken, dan krijgen die de reiskosten betaald. Ben je alleengaand dan wordt er kinderopvang geregeld. Na de operatie krijgt de donor voor een aantal uren per week hulp in de huishouding, omdat je zelf dan nog niet mag tillen of stofzuigen", somt Gerrit op. "De Nierstichting regelt dat, je hoeft zelf nergens achteraan. Wij kwamen daar pas achter toen we er zelf mee te maken kregen. Men weet dit niet en ik denk dat dit helpt om meer donoren te krijgen."

Voor Gerrit worden het mooie feestdagen. "De mooiste kerst die ik ooit gehad heb", zegt hij zelf.

Meer berichten