Museumdirecteur Gerrit Dannenberg verwelkomde oud-personeelsleden van de brommerfabriek, eigenaars van Boy-brommers, Boy-fans, nostalgische brommerverzamelaars en vele belangstellenden.
Museumdirecteur Gerrit Dannenberg verwelkomde oud-personeelsleden van de brommerfabriek, eigenaars van Boy-brommers, Boy-fans, nostalgische brommerverzamelaars en vele belangstellenden. (Foto: Rijssens Museum)

Boy-reünie was een daverend succes

door Rijssens Museum

De reünie van de Boy-brommerfabriek vorige week dinsdagavond in het Rijssens Museum, is een daverend succes geworden. Bijna 75 mensen bezochten de thema-avond in 'n Koffiehook van het museum. De zeven antieke Boy-brommers zijn nog tot en met vrijdag te zien.

RIJSSEN - Museumdirecteur Gerrit Dannenberg verwelkomde oud-personeelsleden van de brommerfabriek, eigenaren van Boy-brommers, Boy-fans, nostalgische brommerverzamelaars en vele belangstellenden. In het museumrestaurant was er net genoeg plaats voor alle bezoekers. Er was geen stoel meer over.

Bestuursvoorzitter Jan Bakker legde uit hoe het Rijssens Museum aan de originele Boy-brommer van oud-rijwielhandelaar Bert Aanstoot uit Nijverdal was gekomen. Aanstoot, die zelf ook aanwezig was, wilde graag meewerken aan de verkoop van zijn Boy-brommer aan het Rijssens Museum. Volgens Aanstoot hoorde de brommer van Rijssens fabricaat gewoon thuis in het Rijssens Museum. Bovendien kan hij wanneer hij dat wil 'zijn' Boy regelmatig bezoeken.

Gerrit ten Wolthuis van de heemkundewerkgroep van het Rijssens Museum gaf daarna een boeiende presentatie over de oorsprong van de Gelderse Motoren Fabriek (GMF) die de Boy maakte. Volgens Ten Wolthuis kwam GMF vanuit het Gelderse Vasse naar Rijssen omdat de gemeente goedkope industriegronden aanbood om meer diversiteit te brengen in de bedrijvigheid van Rijssen waar de toon vooral werd bepaald door de jute-industrie en de baksteenfabrieken.

De presentatie van Ten Wolthuis bevatte een schat aan interessante wetenswaardigheden over de brommerfabriek en de techniek van de motoren. "De brommer werd aangeboden als 'een zware bromfiets' waarop je gerust je schoonmoeder kon meenemen," aldus Ten Wolthuis. "Daar werd ook mee geadverteerd."

Oud-eigenaar Bert Aanstoot vertelde over de achtergronden van de Boy-brommer van het Rijssens Museum. Aanstoot kocht de brommer van een agrariër-veehandelaar die per brommer naar de veemarkt van Zwolle ging, maar ook naar de Enterse paardenmarkt. "De man was ouderling in 'n Oaln Griezen in Hellendoorn, maar op zondag bleef de brommer in de schuur en ging hij per fiets naar de kerk." Toen de brommer aan nieuwe koppelingsplaten toe was, bleken die nergens meer verkrijgbaar. Daarop vroeg Aanstoot aan tandarts de Meijer om de kurken koppelingsplaten te bewerken. "Die heeft daar tenslotte gereedschap voor. Drie dagen later had ik de nieuwe koppelingsplaten in huis."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox