Foto: Monique Liet

Kozakken uit Rusland naar Rijssen

door team Parkgebouw

Op het podium van het Parkgebouw staat op donderdag 30 november het bijzondere Don KosakenChor Russland. Dit wereldberoemde koor bestaat uit 21 professionele zangers en is op internationale concertpodia een graag geziene gast. Met de gezangen van de Russisch-orthodoxe kerk en hun Slavische volksliederen symboliseren ze voor miljoenen mensen het oude Rusland.

RIJSSEN - Naast het koor zal het zeskoppige Instrumental Soloists Ensemble op virtuoze wijze originele Russische volksinstrumenten bespelen en het koor begeleiden. De combinatie van de zang, begeleid door de authentieke Russische volksinstrumenten, staat garant voor een meeslepende muzikale reis naar Rusland. De Nederlander Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het koor. Voor de 23e keer in Nederland, gekoppeld aan de West-Europa tournee, nu met 'A Musical Journey To Russia', een garantie voor een reis naar en door het muzikale Rusland van toen en nu.

Het koor in het kort
In 1992 is het Don KosakenChor Russland - bestaande uit in Rusland woonachtige professionele zangers - opgericht in zijn spirituele bakermat, de Russische Federatie, nadat toenmalig president Jeltsin toestemming had gegeven om de Kozakken de status van keurkorps te verlenen. In 1997 vierde het koor zijn eerste lustrum en werd het de status 'Legerkoor van het grote Donleger' toegekend. In het jaar 2000 trad het koor op in het Witte huis in Moskou. Dit concert zorgde voor een spectaculaire doorbraak in Europa met overal uitverkochte zalen. Vele Europese televisiezenders deden verslag van dit bijzondere optreden, waaronder NOS-Journaal, RTL-Deutschland en RTL-Nederland. In juli 2001 maakte het Don KosakenChor Russland in Moskou een cd-opname en werden de eerste opnamen gemaakt voor een special op televisie. Het Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff werd in 1993 benoemd tot chef-dirigent van het gezelschap. Het Instrumental Soloists Ensemble 'Philarmonia' in het kort. Alle leden van dit ensemble werken al meer dan 20 jaar samen met dirigent Marcel Verhoeff in het voormalige Moscow Festival Ensemble. Dit uitmuntende, professionele, gezelschap bestaat uit laureaten die met veel plezier en liefde voor hun vak samenspelen. Velen van hen doceren aan de meest vooraanstaande instituten te Moskou, geven soloconcerten en worden regelmatig gevraagd als solist bij de grote symfonieorkesten in Rusland. De leider van het ensemble, Valery Elchik arrangeert en componeert. Met Marcel Verhoeff heeft hij speciale arrangementen gemaakt voor het koor. Het ensemble heeft in september 2009 opgetreden voor Patriarch Kyrill, de toenmalige Russische president Medvedev en Poetin.

Uiteraard staat de muziek centraal, maar de Russische kledij en de aankleding van het podium is ook van belang. De interactie tussen de musici en de zaal maakt dat het publiek zich veel meer betrokken voelt bij deze voorstelling dan bij een regulier 'klassiek' concert. Ook de uitleg over composities en verhalen over Rusland door de dirigent, zorgen voor een levendige voorstelling. Daarnaast geven de boeiende verhalen over Rusland in historische verbanden, hoe bepaalde composities zijn ontstaan, een goed beeld voor de toehoorder. Hierdoor wordt het publiek nog meer betrokken bij het hele concertprogramma. In 'A Musical Journey To Russia' komt de Russische cultuur naar voren.

Kaarten
Het concert begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 29,50 euro, exclusief 0,50 euro verenigingskosten.
Kaarten zijn te bestellen via de website of aan de Harmeling Receptie op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox