Bij het museum zijn afgelopen weekend de eerste exemplaren van Boy binnengekomen. Sommige daarvan rijden ook nog, zoals  conservator Jan van de Maat hier laat zien.
Bij het museum zijn afgelopen weekend de eerste exemplaren van Boy binnengekomen. Sommige daarvan rijden ook nog, zoals conservator Jan van de Maat hier laat zien. (Foto: Rijssens Museum)

Boy-brommers kiek'n in museum

door Rijssens Museum

RIJSSEN – Boy-brommers en Boy-materialen druppelen gestaag binnen bij het Rijssens Museum voor de Boy-reünie die dinsdag 21 november wordt gehouden rond de Boy-bromfietsfabriek die Rijssen in de vorige eeuw had. Gerrit ten Wolthuis coördineert deze happening.

Afgelopen zaterdag arriveerden al een aantal waardevolle exemplaren. Het exemplaar dat Jan ten Hove beschikbaar stelt is historisch waardevol en rijdt ook nog. Reden voor conservator Jan van de Maat om er een ritje op te maken op het museumterrein. Het geluid en het aroma van de mengsmeringsbrandstof waren als vanouds.

Ook is er veel aandacht voor de historische Boy-bromfiets die het Rijssens Museum kocht van Nijverdaller Bert Aanstoot. De oud-rijwielhandelaar moest zijn verzamelaarsobject van de hand doen, omdat hij kleiner ging wonen. Deze Boy-brommer ligt goed in de markt en nadat de Boy op internet had gezet, was er gelijk veel belangstelling. Door snel handelen van museumbestuurslid Arjan van Brussel was het contact met Aanstoot vlot gelegd en was er ook vlot een overeenkomst. Toen Aanstoot merkte dat het Rijssens Museum de brommer permanent wilde tentoonstellen, besloot hij de bromfiets aan het museum te verkopen. Een plek in een museum betekende voor hem een garantie dat de bromfiets in goede handen was. Bovendien zou de bromfiets nog regelmatig kunnen bezoeken als hem het verlangen te machtig werd. Daarnaast vond hij dat de brommer van Rijssens fabricaat in het Rijssens Museum thuishoort. Aanstoot zal op deze avond ook het een en ander vertellen over de bromfiets. Daarnaast is er ook heel veel ander materiaal te zien dat te maken heeft met de historische bromfiets. Gerrit ten Wolthuis heeft een grote tafelvitrine vrijgemaakt om al het materiaal tentoon te stellen. Ten Wolthuis heeft een in het deze week te verschijnen boek Vensters op Rijssen II de opkomst en ondergang van de Rijssense Boy-fabriek beschreven. De Boy-bromfietsfabriek vestigde zich indertijd op toen nieuwe industrieterrein De Mors. In 1954 werd aan de Industrieweg een nieuwe fabriek gebouwd achter het Gemeentelijk Energiebedrijf (GEB). Hier vestigde zich de Gelderse Motoren Fabriek (GMF) dat oorspronkelijk uit Varsseveld komt in de Gelderse Achterhoek. In de hoogtijdagen werkten er 70 personeelsleden. De snelste uitvoering van de Boy kwam ooit tot een topsnelheid van 85 kilometer per uur. Er werd zelfs aan wegraces deelgenomen. Herman Pierik, de latere eigenaar van Motor Oost in Rijssen, was de wegracer van de fabriek. In 1960 ging de fabriek failliet en later vestigde zich de Reginox in het vrijkomende pand.

Meer berichten
Shopbox