""Ik vind mantelzorg niet altijd zwaar. En eigenlijk vind ik omvangrijk een beter woord dan zwaar," aldus een mantelzorger. Foto: Joost van Velsen.
""Ik vind mantelzorg niet altijd zwaar. En eigenlijk vind ik omvangrijk een beter woord dan zwaar," aldus een mantelzorger. Foto: Joost van Velsen.

Dag van Mantelzorg in de gemeente

RIJSSEN/HOLTEN - De Dag van de Mantelzorg is een landelijke ingestelde dag met als doel de mantelzorger te bedanken voor al het goede zorgen dat hij of zij doet. Dit jaar is deze dag op vrijdag 10 november.

In het kader daarvan stelt Evenmens, informele zorg voor elkaar de vraag: 'Is mantelzorg zwaar, mooi of allebei?' De reacties van mantelzorgers op deze vraag zijn uiteenlopend:

"Ik vind mantelzorg niet altijd zwaar. En eigenlijk vind ik omvangrijk een beter woord dan zwaar. Zorgen voor een ander is niet zwaar, het gedoe eromheen is zwaar. Mantelzorg kan zeker ook mooi zijn. De revalidatiearts zei: "Uw man heeft de beperking, maar u heeft het samen." En dat samen, dat maakt je sterker en geeft je relatie - in ons geval - verdieping. En de gesprekken die we samen hebben zijn vaak cadeautjes om in te lijsten. Ik kies mijn eigen weg door goed voor mijzelf te zorgen en niet als eerste en uitsluitend de focus te leggen op missers in mijn leven en mijn omgeving."

'Ik probeer uit te dragen dat de zorg (en de ziekte) een onderdeel van ons leven is geworden; je er tegen verzetten en niet accepteren is voor ons geen optie meer. In plaats daarvan proberen we de ziekte (en de zorg) als een gegeven te beschouwen en we richten daarmee opnieuw ons leven in, waarbij we proberen dit leven zo eenvoudig mogelijk te laten zijn.'

'Als moeder van een gehandicapt kind probeer ik het extra zorggedeelte uit te besteden, juist om moeder te kunnen blíjven, en geen verzorgster, therapeut of verpleegster te worden.'

'Heel waardevol om je naaste te verzorgen zoals jij wilt; met liefde en respect.'

In de gemeente
Ook in Rijssen-Holten wordt aandacht besteed aan mantelzorg en mantelzorgers. Voor mantelzorgers uit de gemeente zijn er twee bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdag 8 november. In het Parkgebouw is er een kennisquiz, waarbij verschillende vragen over allerlei onderwerpen worden gesteld, die deelnemers samen kunnen beantwoorden. Tussendoor is er genoeg tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

In het Kulturhus in Holten is de film La La Land te zien, een mooie film over serveerster Mia en jazzmuzikant Sebastian die verliefd worden en hun dromen proberen waar te maken. En met succes, maar dan wel op een andere manier dan je denkt. In de pauze en na afloop is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

Ondersteuning

Evenmens kan u als mantelzorger ondersteuning bieden. Informeer er eens naar via 0548-638830 of via de website.

Foto: Joost van Velsen.

Meer berichten
Shopbox