De folkgroep The Kilkennys spreekt naar eigen zeggen een heel gevarieerd publiek aan.
De folkgroep The Kilkennys spreekt naar eigen zeggen een heel gevarieerd publiek aan.

Optreden van folksensatie The Kilkennys in Rijssen

door Team Parkgebouw

RIJSSEN - De Ierse folkgroep The Kilkennys staat op zaterdag 18 november voor het eerst in Parkgebouw Rijssen. Iedereen die een concert van de Ierse folkgroep The Kilkennys heeft meegemaakt, is het erover eens: de band is een live sensatie! Het gaat hier namelijk om vier jongemannen die de muziek van hun land vertalen naar een nieuwe generatie zonder de essentie van dit genre geweld aan te doen. In de bewerking van The Kilkennys krijgen klassiekers als Whisky in the Jar en The Wild Rover een totaal nieuw leven.


We laten de mannen zelf aan het woord. "We zijn constant onderweg over de hele wereld," vertelt bandleider Dave Cashin. "We gunnen onszelf geen rust, want dit is ons leven: we willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met onze muziek." Niet alleen op het podium, ook in de studio zijn The Kilkennys hyperactief. Op dit moment zijn de muzikanten druk bezig met een nieuwe plaat. "Die moet begin volgend jaar klaar zijn,'' verklapt Cashin. Naast Dave bestaat de groep The Kilkennys uit gastspeler Mick Martin en vaste leden Robbie Campion en Tommy Mackey. Zoals de naam al zegt zijn de muzikanten geboren en getogen in de Ierse plaats Kilkenny. "Toen we met deze groep van start gingen, waren we meteen heel serieus," vertelt Cashin. "We wilden zo snel mogelijk ons brood ermee verdienen. Want muziek is altijd onze grote passie geweest en we zouden nooit een of ander baantje in de burgermaatschappij willen hebben. En dat is ons tot nu aardig gelukt," voegt hij er lachend aan toe. "Ons publiek groeit gestaag over de hele wereld en het lijkt erop dat we steeds meer erkenning krijgen."

De vader van Cashin was folkzanger en dat genre werd Dave dan ook met de paplepel ingegeven. "The Dubliners en The Clancy Brothers zijn altijd lichtende voorbeelden voor mij geweest,'" vertelt hij. "Die groepen waren heel oorspronkelijk en daarom hebben ze het ook zo lang weten vol te houden. Van bestaande traditionals wisten ze iets heel eigens te maken, waardoor het leek alsof ze alleen eigen nummers speelden." The Kilkennys willen die traditie voortzetten en levend houden. "Eigenlijk zijn wij de fakkeldragers van The Dubliners en The Clancy Brothers." Cashin groeide op met traditionele folk, maar de overige leden hebben achtergronden in andere genres, zoals Amerikaanse rootsmuziek. "We hebben allemaal verschillende muzikale interesses," aldus het boegbeeld van de groep.

"Maar juist daardoor hebben we een geluid weten te creëren waardoor we ons binnen het Ierse folkgenre onderscheiden. Ook wat karakters betreft, verschillen we heel erg. Maar dat zorgt eveneens voor dynamiek. We hebben elkaar in de loop der jaren door en door leren kennen. Daardoor weten we precies wat we aan elkaar hebben."

"Aan de ene kant hebben we geluk dat er in Ierland momenteel weinig concurrentie is van folkgroepen. Er zijn nog genoeg oude helden, maar die treden steeds minder vaak op. En er is weinig nieuwe aanwas. Dus hopelijk zijn wij de nieuwe schakel in de lijn van The Clancy Brothers en The Dubliners.We spreken in ieder geval een heel gevarieerd publiek aan. En wat leeftijd betreft is er ook geen limiet. Er komen mensen van 9 tot 90 jaar naar onze optredens. Onze muziek is kennelijk een echte familieaangelegenheid geworden."


Praktisch
Het optreden is op zaterdag 18 november om 20.00 uur in het Parkgebouw Rijssen. Tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur of via de website.

Het interview met The KilKennys is gedaan door Harry de Jong.

Meer berichten
Shopbox