Lezing over de Beeldenstorm en Alva

door Rijssens Museum

RIJSSEN - In het kader van 500 jaar Reformatie-herdenking houdt historicus Sander Wassing (30) uit Utrecht een lezing in het Rijssens Museum op donderdag 9 november. De lezing begint om 20.00 uur in 'n Koffiehook van het museum. De toegang is gratis, wel wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd voor twee keer koffie of thee met iets erbij.

Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum is blij dat Wassing nog ruimte in zijn drukke agenda wilde maken voor een lezing in Rijssen. "We zijn erg benieuwd naar zijn kijk op dit stuk geschiedenis, de aanloop naar de Beeldenstorm in 1566 en hoe dat in Twente en speciaal in Rijssen gegaan is."

Onrustig
Volgens Wassing bereikten in de Nederlanden de sociale, religieuze en economische spanningen een kookpunt in de zomer van 1566. "Overal vonden drukbezochte hagenpreken plaats waarbij de bevolking in feite werd aangespoord tot actie. De vlam sloeg in de pan op 10 augustus 1566 in het nu Franse Steenvoorde. De weken daarna verspreidde de Beeldenstorm zich over het land."

Overigens zijn in Overijssel geen hagenpreken gehouden. "Wel begon het in Deventer onrustig te worden. In de zuidelijke Nederlanden werd ex-priester Herman Moded actief en organiseerde hagenpreken die door duizenden personen werden bezocht.

IJzeren vuist
De Spaanse koning stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden.Die richtte de Raad van Beroerten op. "Dat was een speciale rechtbank die beeldenstormers moest opsporen en bestraffen. Alva's ijzeren vuist werd ook in Deventer gevoeld waar ongeveer zeventig inwoners werden veroordeeld.

Ook in Twente deden de commissarissen van de Raad van Beroerten onderzoek en werden verschillende personen gevonnist. Hoe liep dat met deze mensen af? In Rijssen bleef het betrekkelijk rustig. Hoe kwam dat? Hoe verging het de eerste Rijssense hervormde predikanten? Tijdens de lezing hoop ik daar uitgebreid bij stil te staan."

Wassing studeerde af op Alva's Raad van Beroerten. Hij is freelance historicus, houdt lezingen en doet archiefonderzoek.
Ook is hij conservator van het Historisch Museum in Hazerswoude.

Meer berichten
Shopbox