Nabij de rotonde Markeloseweg-Burgemeester Knottenbeltlaan staat nog altijd de stenen bank die Knottenbelt bij zijn afscheid kreeg van de Rijssense bevolking.
Nabij de rotonde Markeloseweg-Burgemeester Knottenbeltlaan staat nog altijd de stenen bank die Knottenbelt bij zijn afscheid kreeg van de Rijssense bevolking.

De Rijsserberg bestaat bijna 100 jaar

door Rijssens Museum

RIJSSEN -  Wie steeds heeft gedacht dat de bossen rond Rijssen er altijd zijn geweest, moet het nieuwe boek Vensters op Rijssen II zeker lezen. Half november is de officiële presentatie van het boek in het Rijssens Museum, maar de bestellingen door voorintekening zijn al volop aan de gang.

Het boek is verkrijgbaar in de Rijssense boekhandels en het Rijssens Museum. Ook daar kan nu al bij voorintekening het boek gekocht worden met 3 euro korting. Na de presentatie kost het ruim 300 pagina's tellende lees- en kijkboek 19,95 euro. Wie het boek nu bestelt betaalt 16,95 euro. Het boek kan ook rechtstreeks besteld worden bij penningmeester Wim ter Harmsel van de stichting Historisch Oarfgood Riessen, G. A. Brederodestraat 14, 7461 ZT Rijssen, e-mail: w@terharmsel.nl en telefoon 0548 515011.

Toerisme
In het nieuwe boek is een boeiend hoofdstuk opgenomen waarin Gerrit ten Wolthuis uit de doeken doet hoe Rijssen door de loop der jaren geschikt is gemaakt voor het toerisme.
Daarin heeft de toenmalige burgemeester Johannes Knottenbelt een grote rol gespeeld.

Knottenbelt
Knottenbelt was eerst burgemeester van Hengelo in Gelderland en werd in 1913 benoemd tot burgervader van de Reggestad, wat hij maar liefst 24 jaar zou blijven.In 1937 ging hij met pensioen en op 27 mei 1950 overleed hij. Knottenbelt ligt begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Lentfersweg.

Hotel Rijsserberg
Knottenbelt had een vooruitziende blik, want hij voorzag grote toeristische mogelijkheden door aangeplante bossen in een wijde boog op en rond de Rijsserberg en de bouw van woningen in die bossen. Ook het huidige Fletcherhotel De Sallandse Heuvelrug stamt uit die tijd. Het hotel heette tot enkele jaren terug Hotel Rijsserberg. De aanbesteding ervan vond plaats in 1917 en het werd in 1918 gebouwd. Volgend jaar een eeuw hotel Rijsserberg derhalve.\

Bank
De inwoners van Rijssen verbonden de naam van de slagvaardige burgemeester Knottenbelt aan de Burgemeester Knottenbeltlaan. In de buurt van de rotonde Markeloseweg-Burgemeester Knottenbeltlaan staat nog altijd de stenen bank die Knottenbelt bij zijn afscheid kreeg. Dit was een cadeau van de Rijssense bevolking.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox