Gunther Strijbosch (links) van de brandweer Gendt overhandigt de sleutels aan bestuurslid Arjan van Brussel van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen.
Gunther Strijbosch (links) van de brandweer Gendt overhandigt de sleutels aan bestuurslid Arjan van Brussel van het Internationaal Brandweermuseum Rijssen.

Wagen Willy uit 1964 overgedragen

RIJSSEN - De museale Willy's brandweerwagen is afgelopen zaterdag door de brandweer Gendt officieel overgedragen aan het Internationaal Brandweermuseum Rijssen (IBR). De wagen is in langdurige bruikleen gegeven. Commandant Gunther Strijbosch van het brandweerkorps Gendt overhandigde de sleutels van de Willy aan brandweerman-bestuurslid Arjan van Brussel van het IBR.

De personeels- en materiaalwagen stamt uit 1964 en is vermoedelijk het enige exemplaar in zijn soort. De wagen staat op papier als Willy Jeep FC 170. Het voertuig is tot 1981 in actieve dienst geweest bij de brandweer van het Gelderse Gendt. Wie goed kijkt kan er het karakteristieke model van de Jeep nog in onderscheiden. Op de Jeep is een opbouw gemaakt waardoor er zeven personen en het nodige materiaal in vervoerd kan worden. Bij de Willy hoort ook nog een functionerende brandweerspuit, die binnenkort ook opgehaald zal worden.

Voorzitter Jan Bakker van het Rijssens Museum, waarvan het IBR onderdeel is, typeert de wagen als 'een spartaans voertuig verstoken van alle moderne gemakken'. "Maar daardoor is het juist een uitdaging voor de echte liefhebbers onder onze chauffeurs om ermee te rijden. We zijn bijzonder ingenomen met onze nieuwe aanwinst en we prijzen ons dan ook gelukkig dat het korps Gendt de wagen aan ons in bruikleen wil geven."

Het brandweerkorps van Gendt heeft de wagen altijd zeer gekoesterd. Volgens commandant Gunther Strijbosch is het voertuig een wagen met een lange staat van dienst. "Maar door de komst van allerlei moderne technieken is het voertuig al langere tijd buiten de actieve dienst geraakt. En dat is niet goed voor zo'n wagen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een museum dat ook werkelijk met de wagen gaat rijden, want stilstand is bij zo'n voertuig letterlijk achteruitgang. We zijn dan ook heel blij dat we voor de wagen een goed tehuis hebben gevonden."

Het Rijssens Museum is heel blij dat Gendt de wagen aan Rijssen wil toevertrouwen. Volgens Jan Bakker is het een museaal voertuig en geeft de wagen aan het IBR een toegevoegde waarde. "De wagen is enige tijd geleden opgehaald door garagehouder Lammertink en staat al enkele weken in Rijssen. De kenners wisten ons na korte tijd al heel vlot te vinden. Dat zegt wel iets over de aantrekkingskracht van de wagen."

De Willy zal, naast de nieuwere DAF-brandweerwagen die het IBR ook in gebruik heeft, worden ingezet voor ritten op hoogtijdagen, kinderpartijtjes en andere feestelijke gelegenheden.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox