Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Actie tegen stijgende laaggeletterdheid

RIJSSEN/HOLTEN - Steeds meer mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen onvoldoende taal-, reken- en digivaardigheid om mee te komen in het dagelijks leven. Geld opnemen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken. Deze alledaagse dingen zijn lastige opgaven voor mensen met een taalachterstand. Samen kunnen we deze mensen helpen, bijvoorbeeld in het Taalpunt Rijssen-Holten. Bibliotheken spelen samen met (lokale) partners zoals welzijnsorganisaties en het onderwijs een belangrijke rol bij de bevordering van geletterdheid.

Samenwerken
Door samen te werken ontstaan er toegankelijke plekken, zoals het Taalpunt in de Bibliotheek. Op deze plekken kunnen mensen met een lagere taal- en digivaardigheid het hele jaar door terecht voor speciale cursussen waarmee zij hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Vrijwilligers
In het Taalpunt in de Bibliotheek Rijssen-Holten, dat gehouden wordt door ViaVie Welzijn en de bibliotheek, werken vrijwilligers met cursisten aan hun taalvaardigheid.
ViaVie Welzijn zoekt op dit moment vrijwilligers die aan de slag willen met minder taalvaardige mensen. Zij krijgen eerst een opleidingstraject van vier avonden.

Informatie
Voor informatie en aanmelden kunnen belangstellenden contact opnemen met Hannie Nijkamp via nijkamp@viaviewelzijn.nl of 0548-362755.

Week van de Alfabetisering
Net als voorgaande jaren houdt de Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering. Van maandag 4 tot en met zondag 10 september zijn er door het hele land activiteiten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Dit jaar staat de week in het thema van een goede daad is het delen waard. Het doel van de Week van de Alfabetisering is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken om samen het probleem bespreekbaar te maken. Bovendien willen we aan laaggeletterden laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Er is hulp aanwezig voor het vergroten van de taalvaardigheid. Meer informatie staat op de website

reageer als eerste
Meer berichten