Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Foto: Tekst en PR Twente

Fotowerkgroep verdiept zich wekelijks in historische beeld

door Jenny ter Maat

HOLTEN – Duizenden historische foto's en dia's staan in de opslagruimte klaar om uitgezocht te worden. De collectie van Oudheidkamer Hoolt'n op de website erfgoedrijssenholten.nl telt bijna 7.000 foto's en daarnaast zijn er nog een krappe 2.000 foto's uit het archief van de voormalige gemeente Holten. Toch vraagt de fotowerkgroep van Oudheidkamer Hoolt'n nog steeds om meer.

De vrijwilligers verrichten hun werkzaamheden op een stijlvolle en passende locatie: in de raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Holten. De historische plek voor het digitaliseren, registreren en beschrijven van historisch materiaal.De werkgroep telt twaalf leden, die wekelijks op woensdagmorgen bij elkaar komen. "De vrijwilligers vullen elkaar goed aan", vertelt coördinator Gerrit te Winkel. Zelf is hij afkomstig uit Ruurlo en vestigde hij zich ruim veertig jaar geleden in Holten. Zijn hobby was fotografie. Hij kwam bij de werkgroep toen die nog maar uit drie leden bestond. De uit Gouda afkomstige Jan Voogt woont sinds 1980 in Holten. "Wij hebben niet kennis over het Holten van voor die tijd, maar er zijn andere werkgroepleden die dat wel kunnen vertellen. Ieder heeft zo z'n eigen plek in de groep. We hebben bijvoorbeeld ook een goede ICT-man."

Hele albums
De fotowerkgroep breidde zich met name uit toen de tijd van het digitaliseren aanbrak. Het scannen neemt de nodige tijd in beslag. In de opslagruimte staan dozen met duizenden foto's. En er komen er nog steeds meer bij. "We krijgen onder andere foto's uit nalatenschappen. Soms hele albums." Bij elke foto wordt gekeken of die al in het systeem zit. Zo niet, dan wordt de foto gescand, gecatalogiseerd en beschreven. Vervolgens wordt bekeken of de foto naar de website erfgoedrijssenholten.nl gaat. De originele foto wordt in zuurvrij papier verpakt en wordt opgeborgen in het archief. Het beschrijven van foto's is een taak op zich. "Er waren jaren dat we naar de Diessenplas gingen met de foto's en daar medewerking kregen van bewoners. Maar we zoeken nu informatie over foto's van rond 1900 tot 1925 en dat is een periode waar ook de huidige bewoners niet mee bekend zijn."

De werkgroep verluchtigd met passende foto's de exposities van Oudheidkamer Hoolt'n. Eens per jaar is er een fotopresentatie in de Diessenplas. En in sporthal Mossink wordt jaarlijks een nieuwe sport-expositie. Nu hangen er foto's van voetbalvereniging Blauw Wit '66.

Noaberavond
Eén van de grote activiteiten, naast de website, is het invullen van de Noaberavond. Alle donateurs krijgen dan een uitnodiging. De avond is toegankelijk voor alle Holtenaren, alleen de donateurs mogen gratis naar binnen. Dan wordt een buurtschap gepresenteerd. Een half jaar voor de bijeenkomst krijgen buurtbewoners een brief met de vraag of ze oude foto's hebben om uit te lenen. Vrijwilligers houden gesprekken met de bewoners over de buurtschap. "We hebben dan meestal een gigantische hoeveelheid foto's waaruit we kunnen kiezen. Daar moet dan een pakkende tekst bij, want het moet geen saaie vertoning worden."

De foto's blijven komen en de werkgroep is er blij mee: Oude fotomateriaal is altijd welkom. Gooi dat niet weg." Vandaag kwamen er onder andere fot's van een oude Dorpsstraat binnen: een straat met boerderijen en in de verte de kerk. "Foto's kunnen ook aan ons uitgeleend worden. We scannen de foto en dan gaat ie terug naar de iegenaar."

Fotomateriaal
Oud fotomateriaal kan elke woensdagmorgen naar de fotowerkgroep gebracht worden in het museum aan de Dorpsstraat, of afgegeven worden tijdens de openingsuren van dit museum. "We hebben dan wel graag de naam en een telefoonnummer van degene die de foto's levert." Bellen met Gerrit te Winkel kan ook: 06 1539 8278. Foto's op de website kunnen aangevraagd worden via de werkgroep.

Op de foto ontbreken: Maurice Aanstoot, Herman Boode, Wim Nijenhuis en Ab Vincent.

reageer als eerste
Meer berichten