Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Folkloregroep Riessen: tradities in ere houden

RIJSSEN - De Folkloregroep Riessen is een vereniging die oude klederdrachten en gebruiken van vroeger in ere wil houden. "Wat nog over is van het verleden moet bewaard blijven. Als je nog tien jaar wacht is alles weg. Wij willen anderen laten zien wat er nog over is," aldus Jennie Voortman die al vanaf de beginjaren bestuurslid is.

In 1986 ontstond vanuit het VVV het idee om de oude Rijssense wasdagen op de stadsbleek 'De Weijerd' te doen herleven. Op een zestal maandagen in de zomervakantie heeft een aantal vrouwen in Rijssense klederdracht zo'n 25 jaar lang de was laten bleken op de bleek en uitgespoeld in het water van De Weijerd. Net zoals dat in vroeger dagen gebeurde toen er nog geen wasmachines waren. Voortman: "Maar in de loop van de jaren werd het ledenaantal minder, de 'wasvrouwen' ouder. Op een gegeven moment moesten we alles met z'n vieren regelen, dat is geen doen dus. Het publiek nam ook steeds wat af. Er kwamen zoveel andere dingen voor in de plaats waar de interesse naartoe ging. Vooral jongeren trok je hier niet meer mee. Toen zijn we hier dus mee gestopt."

Een ander project van de Folkloregroep was de verbouw en oogst van de rogge, een graansoort die vroeger veel rondom Rijssen verbouwd is. Wilde je op traditionele wijze rogge oogsten, dan moest je ook op traditionele wijze ploegen en zaaien. Maar dat heeft de groep maar een paar jaar gedaan. Het kostte veel tijd en energie. In 1988 werd men een zelfstandige groep onder de naam Folkloregroep Riessen. "We wilden graag allemaal kleding uit de oude tijden en die werd, en wordt nog steeds, geschonken door de Rijssense bevolking. Veelal wat er toch nog van 'de zolder' komt na bijvoorbeeld het overlijden van een familielid of gewoon na een grondige opruimbeurt. Het Rijssens Museum zit inmiddels vol met spullen maar men kan bij ons altijd wat komen brengen."

Leden
Momenteel bestaat de folkloregroep uit zeventien leden: elf vrouwen en zes mannen, allemaal vijftigplussers. "We hebben er een tijdje een paar jongeren bij gehad. Maar zij kwamen qua tijd in de knel rondom studie en dergelijke dus zijn ze er weer afgegaan. Soms nemen we weleens kinderen mee. Vroeger eigen kinderen, tegenwoordig kleinkinderen," zegt Voortman.

Showgroep
Folkloregroep Riessen is geen dansgroep maar een showgroep. Een folklore dansgroep draagt veelal dezelfde kleding en hun hoofddoel is dans. "Leden van onze Folkloregroep dragen heel verschillende klederdrachten 'van wieg tot graf, rouw en trouw'. Tevens geven zij uitleg hierover. Dit doen we in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, ook oudere mensen hebben vaak geen weet van de hele oude stijl en betekenis van vroeger. Ook op scholen geven we uitleg. Daarop zeg ik dan altijd dat je vroeger aan de kleding kon zien wie arm of rijk was of in de rouw was en dat het nu allemaal 'eenheidsworst' is", lacht Voortman. Ze vervolgt: "Wij als leden hebben hier zelf ook veel van geleerd door te 'spitten' in de kledingstijl van de oude tijd. Jaarlijks bezoekt men meerdere evenementen in het land waar folkloregroepen bijeenkomen.


Informatie
Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Folkloregroep Riessen. Ook kan gebeld worden met Jennie Voortman via 0548-519216 of 06-25505182.

2 reacties
Meer berichten