Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Volkspark: Een park voor iedereen

Het Volkspark in Rijssen is al meer dan honderd jaar een park voor iedereen. Om te wandelen, te slenteren, te skeeleren, te skaten, te picknicken, te schaatsen en te spelen. In de afgelopen jaren hebben we aardig wat anekdotes verzameld. Hieronder staan een aantal van deze verhalen die lezers misschien wel herkennen. Maar, vergeet niet om zelf ook nú nog te genieten van ons mooie Volkspark. Het is en blijft een uniek stukje Rijssen.

RIJSSEN - "Ik ging vaak met mijn buurmeisjes naar het Volkspark om te spelen in de toenmalige speeltuin. Dit keer gingen we echter niet rechtstreeks. We vergaten de tijd. Intussen werden we gezocht op het Park, maar daar waren we dus niet. De politie werd ingeschakeld. Kortom, heel Rijssen op stelten. Van geen kwaad bewust zijn we al slenterend richting het park gelopen, om te schommelen. Na de middag is men daar toch weer gaan zoeken en werden we gevonden! 'Hier zijn ze!', riepen ze. Ik hoor het nog en ben het nooit weer vergeten."

Vijver
Over parkbaas Drent zijn ook een aantal anekdotes te vertellen."Kwajongens visten af en toe in de vijver. Dat was natuurlijk niet toegestaan. En dan maar opletten of parkbeheerder Drent het niet in de gaten had. Dat had hij vaak wel en dan was het rennen om weg te komen." Drent fietste veel door het park. Een keer betrapte hij een stel jongens bij het nesten uithalen. Jan van Hammer had een pet op en daar onder zaten flink wat eieren. Jan kreeg een paar ferme tikken op z'n pet en Jan had zijn hele kop onder de eierstruif.

IJspret
Als het vroor werd er al gauw op de vijver van het volkspark een baan gemaakt. Deze baan was voor de sprinters en voor de duurloopers (meerdere rondjes maken.) In het midden van de baan waren de krabbelaars (kinderen) bezig schaatsen te leren achter een stoeltje of de hand van moeder. De zijkanten waren voor de appetn (de specialisten) schoonrijders onder andere 'n Ooln Jan Baks, ongeveer 80 jaar, Gaie van 't Wagentje, 't Oale Maskop en Janus van Schouten. Deze mannen en een enkele vrouw maakten op het schoonrijdersgedeelte prachtige krullen. Ze maakten een zwaai (ne krul) op één been en stonden aan het eind bijna stil, dan weer ne krul op het andere been. Bij elke brug over de vijver was door de parkbaas een wak gemaakt afgezet met wat takken en stro. Dat was voor het overleven van de vele vissen. Het volkspark had echt wat te bieden.

Donker
Om 9 uur 's avonds ging de verlichting van het Parkgebouw uit en was het lekker donker. Maar de jongens hadden allemaal een zaklantaarn en gingen dan het hele park door. Ieder bankje was dan bezet met twee stelletjes, diep weggedoken in hun jassen en dan hoorde je 'Doat det lech oet!' of 'Vot met det lech!' Die stelletjes hadden elkaar dan die avond voor het Parkgebouw gevonden. Veel getrouwde paren in Rijssen hebben elkaar in het park gevonden.

reageer als eerste
Meer berichten